Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Διπλή στόχευση σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία, είχε η δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ώρα που όλα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Μέση Ανατολή, η φράση του Αντώνη Σαμαρά ότι «η Ελλάδα είναι προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας, μέσα σε μια περιοχή η οποία κυριολεκτικά φλέγεται», δείχνει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του Μεγάρου Μαξίμου για το γεωστρατηγικό ρόλο που επιδιώκεται να έχει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή. 

Το ζήτημα αυτό είχε συζητηθεί σε βάθος και στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, σε μια χρονική στιγμή που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους και με τη χώρα μας να έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε σταθεροποιητικό παράγοντα στη Μεσόγειο. 

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο θέμα της Συρίας, με τους ξένους ηγέτες ένα μετά τον άλλον να καταδικάζουν τη χρήση χημικών από το καθεστώς Αλ Άσαντ και να καταλήγουν στη λύση της στρατιωτικής δράσης, φέρνουν την Ελλάδα στο προσκήνιο. Σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας μας πάντως, σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας, η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με κάθε τρόπο ότι η Αθήνα δεν θα λάβει μέρος. 

Ωστόσο σε ένα άλλο επίπεδο, για τη χρήση της βάσης στη Σούδα από μαχητικά αεροσκάφη, ακόμα και για επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, απαιτείται σχετικό αίτημα, με κυβερνητικές πηγές να διαψεύδουν ότι είχε γίνει μέχρι χθες κάτι τέτοιο. 

Στην περίπτωση αυτή όμως, η ελληνική κυβέρνηση που επιμένει στην εξάντληση των δυνατοτήτων που δίνει η πολιτική διαπραγμάτευση, αναμένεται να συνταχθεί με τους συμμάχους της και να δώσει την άδεια για να χρησιμοποιηθούν οι βάσεις σε ελληνικό έδαφος, κάτι που έγινε και κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λιβύη, κίνηση που διαφέρει από την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές επιχειρήσεις. 

Εκτός όμως των εξελίξεων στο εξωτερικό και των διπλωματικών κινήσεων της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό, στέλνοντας το μήνυμα ότι η σταθερότητα θα πρέπει να ενισχυθεί και εντός των συνόρων, ώστε να μην πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες και οι αγώνες του ελληνικού λαού. 

Η συγκεκριμένη αναφορά του Αντώνη Σαμαρά, έγινε λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και πριν οι πολιτικοί αρχηγοί της αντιπολίτευσης πραγματοποιήσουν τις εμφανίσεις τους στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη των κινητοποιήσεων κατά της κυβερνητικής πολιτικής. 

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και η αλλαγή κατεύθυνσης στην οικονομική πολιτική, εξαρτάται άμεσα από μια επιτυχή διαπραγμάτευση με τους δανειστές στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα, και για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να τηρηθούν απαρέγκλιτα και να ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο που προαναγγέλλουν ένα «καυτό» φθινόπωρο, έδωσαν ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής ενόψει της ΔΕΘ, καθώς οι κ.κ. Τσίπρας, Καμμένος, Κουβέλης και Κουτσούμπας είχαν χθες συνάντηση με εκπροσώπους πρώην εργαζομένων της ΝΕΤ και της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, δηλώνοντας ότι δεν στηρίζουν τη Δημόσια Τηλεόραση και πως θα απαγορεύσουν στους βουλευτές τους να συμμετέχουν στις εκπομπές της, αν και η πλειοψηφία των δημοσιογράφων και τεχνικών της πρώην ΕΡΤ εργάζεται πλέον στον μεταβατικό φορέα.