Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Στην αντεπίθεση σχεδιάζει να περάσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, προκειμένου να αναχαιτίσει, πριν γενικευθεί η κρίση, το κύμα αναταραχής, πρωτίστως στον χώρο της Παιδείας και μετά στην δημόσια διοίκηση, λόγω της διαθεσιμότητας. 

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων τις τελευταίες ημέρες σχεδιάζεται μια «ενημερωτική εκστρατεία» που θα εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα. Κλιμάκια βουλευτών, θα αναλάβουν το έργο της «ενημέρωσης», ώστε να εξουδετερωθεί σε αρχικό στάδιο η κριτική και η επιχειρηματολογία των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ

Για το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ μεγάλο στοίχημα να ξεκινήσει η σχολική χρονιά, χωρίς αναταραχές και χωρίς κλειστά σχολεία και εκεί θα δώσει πολύ μεγάλη προσοχή.  

Το θέμα έχει συζητηθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο και φαίνεται ότι η κυβέρνηση καταλήγει στην «πολιτικοποίηση» των κινητοποιήσεων. Ο βασικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να αναζητηθούν συνδικαλιστικές και πολιτικές συμμαχίες στον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο και η κρίση να εκτονωθεί πριν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας.  

Η περίοδος που εισήλθε η κυβέρνηση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και θα ξεκινήσει και από το πρωθυπουργικό γραφείο μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για διάφορα θετικά βήματα. Ήδη, χθες η κυβέρνηση διαφήμισε το πρόγραμμα για την εργασία 50.000 ανέργων, ενώ δόθηκε μεγάλη προβολή στην απόφαση να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Επί της ουσίας το επόμενο διάστημα, θα υπάρξει, εκτός από την πολιτική και μια επικοινωνιακή αντεπίθεση, ώστε να φανεί στην κοινή γνώμη, ότι εκτός από τους φόρους και ότι αρνητικό προέρχεται από το μνημόνιο, γίνονται και θετικές κινήσεις. 

Ο Πρωθυπουργός, σχεδόν έναν μήνα πριν την αξιολόγηση της τρόικας, μοιάζει εγκλωβισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα κόμματα επιδίδονται σε προεκλογικά τεχνάσματα. Το ερώτημα είναι αν η χώρα έχει την πολυτέλεια να πλέει αμέριμνη προς την «τέλεια καταιγίδα». 

Ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στο µέσο πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι μεγάλες προτεραιότητες.

Για να συμβούν αυτά η χώρα χρειάζεται συνθήκες πολιτικής σταθερότητας. Γι’ αυτό και ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες, μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή (σσ εννοούσε την Συρία) και μίλησε για την Ελλάδα που αποτελεί νησίδα ασφάλειας και σταθερότητας.

Την ίδια στιγμή, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι όλοι οι υπουργοί θα φανούν συνεπείς και θα τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα των υποχρεώσεών τους. Ίσως επειδή πιστεύει ότι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.