current views are: 1

28 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση09:16

Τι πάνε να κάνουν οι Αμερικανοί στη Συρία;

Ο πόλεμος στη Συρία φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση για την Ουάσιγκτον. Ο Στόλος της Μεσογείου είναι σε ετοιμότητα, οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει με τα χτυπήματα μέσα σε 48 ώρες. 

Δημοσίευση 09:16’
αρθρο-newpost

Ο πόλεμος στη Συρία φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση για την Ουάσιγκτον. Ο Στόλος της Μεσογείου είναι σε ετοιμότητα, οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει με τα χτυπήματα μέσα σε 48 ώρες. 

Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Ο πόλεμος στη Συρία φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση για την Ουάσιγκτον. Ο Στόλος της Μεσογείου είναι σε ετοιμότητα, οι πληροφορίες λένε ότι μπορεί να ξεκινήσει με τα χτυπήματα μέσα σε 48 ώρες. Οι Αμερικανοί θα προχωρήσουν σε μια σειρά από χειρουργικά χτυπήματα με κατευθυνόμενους πυραύλους, που θα έχουν σύντομη διάρκεια. 

Και μετά; Μετά δεν ξέρει κανείς. Όπως κανείς δεν ξέρει, τι ακριβώς πάνε να κάνουν οι Αμερικανοί στη Συρία, πιθανότατα ούτε και οι ίδιοι. Ιδιαίτερο αμερικανικό ζωτικό συμφέρον δεν υπάρχει πάντως στο παιχνίδι. Αν υπήρχε η Ουάσιγκτον δεν θα περιορίζονταν να παρακολουθεί απαθής μια σφαγή που διαρκεί τα τελευταία δύο χρόνια. 

Η αφορμή βεβαίως είναι η υποτιθέμενη χρήση χημικών, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εμφανίστηκε οργισμένος λόγω της χρήσης τους από τις δυνάμεις του Άσαντ. Οι ίδιες δυνάμεις ωστόσο «καθάρισαν» το προηγούμενο διάστημα δεκάδες χιλιάδες με τον παραδοσιακό (και πιο αποτελεσματικό ενδεχομένως τρόπο) των βομβαρδισμών αμάχων, χωρίς να βγάλει από το λήθαργο την Ουάσιγκτον. Βεβαίως η χρήση χημικών είναι μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ωστόσο η αποκατάσταση της «νομιμότητας του πολέμου» είναι μάλλον ισχνή δικαιολογία για να πας σε πόλεμο. 

Ήδη από τις αιματηρές περιπέτειες τους στο Λίβανο και τη Σομαλία, τη δεκαετία του 80, οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι η εμπλοκή είναι απλώς μια απόφαση, η απεμπλοκή από έναν εμφύλιο ωστόσο μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Ποιος είναι ο αντικειμενικός σκοπός μιας επέμβασης στη Συρία ωστόσο; Η πτώση του Άσαντ; Η εγκατάσταση ενός σουνίτικου ισλαμικού καθεστώτος; Ο διαμελισμός της χώρας; Ο στόχος θα έπρεπε να είχε οριστεί, ώστε να υπάρχει στρατηγική απεμπλοκής. Είναι σαφές, πως στόχος δεν υπάρχει, οι Αμερικανοί θα επέμβουν στη Συρία βλέποντας και κάνοντας. Όσο για τον Άσαντ, αφού άντεξε ως τώρα, δεν θα τον τρομάξουν μερικοί πύραυλοι Τόμαχοκ. 

Από όσα έχουμε δει στο παρελθόν, ένα μη αποτελεσματικό τριήμερο βομβαρδισμών πιθανόν να οδηγήσει τους Αμερικανούς σε ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή στη Συρία. Αν αυτό γίνει, πιθανότατα τον πόλεμο θα τον κερδίσουν οι αντάρτες. Και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον, που ρισκάρει έτσι την διολίσθηση της Συρίας υπό τον έλεγχο των εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά αποτελεσματικές στις μάχες. Κανονικά οι αμερικανοί δεν θα έπρεπε ούτε να το σκέφτονται…


σχετικα αρθρα