Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Σε καθαρά πυραυλική επίθεση εκτιμούν οι Έλληνες αξιωματούχοι ότι θα είναι το “κτύπημα” των Αμερικανών κατά του Άσαντ. Με τα έως τώρα στοιχεία και βάση της συγκέντρωσης δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, επικρατεί η πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον από την πλευρά της δεν θα προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές καθώς δεν έχει κατεβάσει στην περιοχή αεροπλανοφόρο. Και δεν υπάρχει κάποιο στη Μεσόγειο που μπορεί να πλεύσει προς τα εκεί. 

Βέβαια οι Αμερικανοί μπορούν να επιχειρήσουν από αεροδρόμια της Τουρκίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια κινητοποίηση για την υλοποίηση τέτοιου είδους επιχειρήσεων. 

Το τι θα κάνει βέβαια η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ και της Αγγλίας, που διαθέτει βάση στην Κύπρο, παραμένει έως τώρα γρίφος. Όπως άγνωστο είναι και ποια θα είναι η εμπλοκή της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 

Πάντως σε πρώτη φάση η Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να εξαπολύσει , ακόμα και τις επόμενες ώρες, πυραυλική επίθεση με Τόμαχοκ από τα τέσσερα καταδρομικά που έχει στείλει εκεί. Μία επίθεση από την οποία δεν θα έχει καμία απώλεια η Αμερική. 

Οι Τόμαχοκ πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος και δεν εντοπίζονται από σταθερά ραντάρ. Μάλιστα αν στέλνονται κατά δεκάδες η αντιμετώπισή τους είναι αδύνατη. Κάθε ένα από τα τέσσερα καταδρομικά που έχουν οι Αμερικανοί εκεί , διαθέτουν 98 εκτοξευτές Τόμαχοκ. Οπότε ο καταιγισμός πυρός δύναται να είναι πυκνός και πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμος. 

Ωστόσο διπλωματική πηγή της Ρωσίας, με ειδίκευση σε θέματα Άμυνας, υποστήριξε, μιλώντας στο πρακτορείο Ιντερφαξ, ότι μια ενδεχόμενη επέμβαση της Δύσης στη Συρίας δεν θα οδηγήσει σε μια «εύκολη νίκη». 

«Τα πολυλειτουργικά πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος Buk-M2E και τα άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας που διαθέτει ο συριακός στρατός θα εξασφαλίσουν την κατάλληλη απάντηση στους επιτιθέμενους», υποστήριξε η ίδια πηγή και πρόσθεσε , “η Συρία διαθέτει αυτή τη στιγμή έως και 10 συστοιχίες τέτοιων πολυλειτουργικών συστημάτων”. 

Να σημειώσουμε ότι οι πύραυλοι μέσου βεληνεκούς Buk είναι ένα ρωσικής κατασκευής, μεταφερόμενο, αντιαεροπορικό σύστημα πολλαπλού σκοπού που έχει τεθεί σε λειτουργία από το 1979. Στόχος του ήταν και είναι να διασφαλίζει την άμυνα των χερσαίων δυνάμεων και να προστατεύει υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως γέφυρες, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.λπ. 

Επίσης ο Άσαντ διαθέτει και πυραυλικές πυροβολαρχίες P-800 Yakhont και Pantsir S1. Οι Αμερικανοί, όμως, δεν θεωρούν αυτά τα συστήματα ικανά να αναχαιτίσουν τους Τόμαχοκ καθώς τους θεωρούν πυραύλους “αόρατους” και υψηλής τεχνολογίας. 

Όσο για την Πολεμική Αεροπορία της Συρίας να σημειώσουμε ότι οι πιλότοι τους έχουν περάσει από εκπαιδευτικά σχολεία τόσο στην Αμερική ,όσο και στην Ελλάδα κατά καιρούς. 

Δεν θεωρούνται ακίνδυνοι, αλλά είναι κοινό μυστικό πως τα μέσα που διαθέτουν είναι λιγοστά. Αν και έχουν προμηθευτεί από τη Ρωσία εκατοντάδες μαχητικά διαφόρων τύπων ,είναι παλαιά και πολλά ήταν παροπλισμένα καθώς δεν συντηρούνταν.