Με 8 ψήφους υπέρ, 5 κατά, ένα «παρών» και ένα «λευκό» εγκρίθηκαν, μετά από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, οι διορισμοί του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ ΑΕ) Παναγιώτη Μανούσου και Δημήτρη Παπακώστα. 

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, αντίθετα από τον Απόστολο Κακλαμάνη που δήλωσε «παρών», ενώ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν και η Χρυσή Αυγή ψήφισε «λευκό». 

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας, έδωσε έμφαση όχι μόνο στην συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης αλλά και στην επέκταση της. 

«Η δική μας προοπτική και προτεραιότητα είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε την ΕΑΒ κέντρο αριστείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας ώστε να την φέρουμε σε ένα επίπεδο αντίστοιχο των ευρωπαϊκών αεροπορικών βιομηχανιών, όχι μόνο στο τομέα της συντήρησης», τόνισε και συνέχισε: «Όραμα μας είναι να τη μετασχηματίσουμε σε μια βιομηχανία που θα παράξει και το δικό της αεροσκάφος. Αυτό θα χρειαστεί επίπονη προσπάθεια και στρατηγικές συμμαχίες αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Οφείλει όμως η ΕΑΒ να απελευθερωθεί από όλες τις δυσλειτουργίες της. Απαιτητικό και άμεσο είναι να αναδιαρθρωθεί και να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της. Θα απαιτηθούν κεφάλαια και επενδυτικές συμμαχίες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και απαιτείται η συναίνεση όλων των εργαζομένων. Κανένας, και το τονίζω, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς το έμψυχο υλικό της». 

«Αν η ΕΑΒ μπορέσει να πάρει έργα της τάξεως των 50-60 εκ ευρώ μπαίνει στη κερδοφορία», εκτίμησε ο κ. Παπακώστας ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για την πιθανότητα εκκαθάρισης εν λειτουργία της επιχείρησης, ως απόρροια μνημονιακών υποχρεώσεων, σημειώνοντας ότι μόνο αυτό μπορεί να απαντήσει. 

Στο θέμα του εργατικού δυναμικού της ΕΑΒ, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι είναι το χαμηλότερο σε αριθμητικό επίπεδο σε σχέση με την διεθνή βιομηχανία ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας σε ότι αφορά τις αναθέσεις εργολαβιών.

«Πρέπει να θεσπίσουμε κανονισμό προμηθειών που θα εξασφαλίσει και διαφάνεια και χρηματοοικονομικό όφελος. Σχολιάζοντας το θέμα των μνημονιακών απαιτήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της ΕΑΒ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Έχουν εφαρμοστεί, ξεκίνησαν και πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση με τις μνημονιακές δυνάμεις για να καταλήξουμε αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ή όχι μια αμυντική βιομηχανία». 

«Αυτό ξεφεύγει από τις δικές μας δυνατότητες. Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδιαρθρώσουμε την ΕΑΒ», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Παπακώστας, μίλησε ακόμα «για μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η ΕΑΒ καθώς έχει κλείσει σημαντικές παραγγελίες», ωστόσο όπως είπε, δεν μπορεί να τις εκτελέσει γιατί δεν έχει ούτε ρευστότητα ούτε πιστοληπτική ικανότητα. 

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αυτά τα δύο θέματα πρέπει πρώτιστα να εξετάσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε». 

Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΕΑΒ, είπε ότι το θέμα δεν αφορά την διοίκηση αλλά το υπουργείο Οικονομικών. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, δεν μπορεί να εξισώνεται με ένα υπουργείο ή ένα οργανισμό και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα καταβληθούν προσπάθειες.