Ολομέτωπη επίθεση κατά της Ελλάδας και των πολιτικών της εξαπολύει σε δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό Spiegel τονίζοντας ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις χωρίς πίεση, δηλαδή με απειλή διακοπής της χρηματοδότησης.

«Είναι τόσο προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όσο και το γεγονός πως η πολιτική της σκηνή είναι ανίκανη να τις πραγματοποιήσει, χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό. Η πίεση αυτή αποδίδει, μόνο όταν τους δίνουμε τη βοήθεια σε κομμάτια. Γιατί οι έλληνες πολιτικοί να μπορούν να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, όταν ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Η απειλή της παύσης πληρωμών είναι το μόνο όπλο της τρόικας, όταν επισκέπτεται την Αθήνα» αναφέρεται χαρακτηριστικά από το γερμανικό περιοδικό.

Στις αιχμηρές αναφορές του Spiegel συμπεριλαμβάνεται και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με το δημοσίευμα να επισημαίνει πως όταν απευθύνεται στο εσωτερικό της χώρας, «διαφωνεί με τις μειώσεις στον προϋπολογισμό και υποστηρίζει πως τις επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση».
 
Παράλληλα επισημαίνεται ότι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία, «αναγκάζονται να ρισκάρουν δισεκατομμύρια για τους Ελληνες, τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς», χωρίς ωστόσο να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως η εκταμίευση των δόσεων υπό την «απειλή» των μεταρρυθμίσεων, επιτυγχάνει μόνο έναν πολύ μικρό ρυθμό αλλαγής «σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν πως έχει καταρρεύσει».