Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Το χρονοδιάγραμμα της ανάκαμψης και της σταδιακής εξόδου της χώρας από την κρίση θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Αντώνης Σαμαράς που θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου για λίγες ώρες, προκειμένου να παραστεί στα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ, θα μιλήσει και σε εκδήλωση με τη συμμετοχή των παραγωγικών φορέων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας παράλληλα απαντήσεις για το αν και πότε η Ελλάδα θα αλλάξει σελίδα και θα βγει από την κρίση, που είναι και το μείζον ζητούμενο για όλους τους Έλληνες πολίτες. 

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα μας με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής το 2014, όπως θα τονίσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του η οποία θα είναι διαρθρωμένη πάνω σε τρεις βασικούς άξονες. 

Ο πρώτος αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες και τα νοικοκυριά, όπως η βαριά φορολογία, οι πλειστηριασμοί και τα χαράτσια. Αυτό που αναμένεται να πει ο κ. Σαμαράς, στέλνοντας και ένα σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί. 

Νέα μέτρα περικοπών δεν αντέχει η ελληνική κοινωνία και δεν πρόκειται να τα υιοθετήσει ο ίδιος, θα ξεκαθαρίσει σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, επιμένοντας ότι η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα αποτελούν και τον δεύτερο άξονα της ομιλίας του. 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των χαμηλότερων εισοδημάτων, πάντα υπό την υφιστάμενη οικονομική πραγματικότητα, αλλά και κινήσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση έμμεσων φόρων (ΔΕΗ, τέλη κυκλοφορίας κλπ), με τη θέσπιση αυστηρών κοινωνικών κριτηρίων. 

Το κλειδί για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις δράσεις θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που θα επιτρέψει ακόμη και την αντικατάσταση από την 01/01/2015 του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ, από ένα πολύ μικρότερο τέλος, ακόμη και από αυτό που εξετάζεται να ισχύσει για το 2014. 

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται και άλλα μέτρα ανακούφισης, όπως μια πιο ορθολογική φορολόγηση των οχημάτων με βάση κάποια κριτήρια, όπως ο κυβισμός, η παλαιότητα και η περιορισμένη κυκλοφορία μέσα στο έτος. Στον αντίποδα ο πρωθυπουργός θα προαναγγείλει την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για όσους φοροδιαφεύγουν και την επιβράβευση όσων είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. 

Ο τρίτος βασικός άξονας της ομιλίας του κ. Σαμαρά, ο οποίος θα βάλει τέλος και στα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα περιλαμβάνει το πλάνο εξόδου της χώρας από την κρίση. 

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης θα καταλήγει στην αποχώρηση του ΔΝΤ και της τρόικας από την Ελλάδα με το τέλος του μνημονίου το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας έχει επιτύχει όλους τους συμφωνηθέντες στόχους και έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, που θα είναι κατά πολύ μικρότερες από τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Άλλωστε μόνο τυχαίες δεν ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όπου εκτιμά ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές χρέους για να «δοκιμάσει τα νερά» το β' εξάμηνο του 2014, εάν επιστρέψει στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα. 

Επίσης ο πρωθυπουργός που θα ζητήσει και φέτος από τους υπουργούς, γραμματείς και επικεφαλής Οργανισμών να κινηθούν με σεμνότητα και σοβαρότητα και να μην μεταβούν στη Θεσσαλονίκη κάνοντας χωρίς λόγο έξοδα, θα αναφερθεί και στο θέμα της ανεργίας παρουσιάζοντας ένα νέο πρόγραμμα για τη στήριξη κυρίως των νέων, κοστολογημένο και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ θα αναλύσει και την προσπάθεια για περαιτέρω εξορθολογισμό του Δημοσίου. 

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και στους στόχους της ελληνικής Προεδρίας το α΄ εξάμηνο του 2014 και τα οφέλη που μπορεί να έχει η χώρα μας από τη θέση αυτή στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές περιβάλλον.