Ευθύνες σε τρεις πρώην υπουργούς Άμυνας καταλογίζει μετά από πολύμηνη έρευνα πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο πρόκειται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία της Αθήνας, για την αγορά των τεσσάρων γερμανικών υποβρύχιων από το ελληνικό δημόσιο με τις έρευνες να αφορούν κυρίως 70 πρόσωπα για μίζες 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, αποδίδονται επίσης ευθύνες σε επιτελάρχες, γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών και άλλα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην αγορά των υποβρύχιων.

Παράγοντες της Εισαγγελίας Αθήνας θα υποβάλουν την επόμενη εβδομάδα στις γερμανικές αρχές νέο αίτημα δικαστικής συνδρομής για το άνοιγμα λογαριασμών σχετικών με την υπόθεση.

Το πρόβλημα, όμως, σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, είναι ότι για να ανοιχθούν τόσοι λογαριασμοί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τους έξι ή επτά μήνες. Επιπλέον, άλλο τόσο δύσκολο είναι να συνδεθούν οι κινήσεις των ύποπτων λογαριασμών και να αποδειχθεί η συνάφειά τους με τα μαύρα ταμεία των γερμανικών εταιρειών και των ενδιάμεσων, που λειτούργησαν για λογαριασμό τους.

Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η έρευνα περιλαμβάνει 10 εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα. Για αυτούς έχει ζητηθεί από τις τράπεζες στην Ελλάδα και στις χώρες, όπου φέρονται να έχουν συναλλαγές, οι κινήσεις των λογαριασμών τους από το 1999, ένα χρόνο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με τις γερμανικές εταιρείες.

Η έρευνα έχει επεκταθεί και στις συμβάσεις που υπέγραψαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ, καθώς και στα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που συνόδευαν τις συμβάσεις. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι δόθηκε για μίζες υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ.