Τα συγχαρητήριά του στους επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων απηύθυνε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης του ν/σ για το νέο Λύκειο. 

Όπως αναφέρει, «όχι μόνο δεν μειώνεται ο εξεταστικός Γολγοθάς των μαθητών, αλλά αυξάνεται, καθώς το Γενικό Λύκειο μετασχηματίζεται ακόμη πιο δραστικά, με συνεχείς εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και στις τρεις τάξεις, σε ένα ανταγωνιστικό, βαθμοθηρικό άρα ακόμα πιο ταξικό σχολείο».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι με τις αλλαγές που προωθούνται «οι εκπαιδευτικές ανισότητες που ήδη χαρακτηρίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα οξυνθούν, θα αυξηθούν οι οικογενειακές δαπάνες για φροντιστήρια όπως και η χρονική διάρκεια φοίτησης των μαθητών σε αυτά προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε μια κούρσα εξετάσεων με τεράστιο όχι μόνο οικονομικό αλλά και ψυχολογικό κόστος για τους μαθητές/-τριες και τις οικογένειές τους».

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

  • 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλες και όλους,
  • Ενιαίο λύκειο θεωρίας και πράξης και μεταλυκειακή δημόσια τεχνολογική εκπαίδευση,
  • Ελεύθερη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«Για την κυβέρνηση της Αριστεράς η διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για όλους/-ες όσους το επιθυμούν αποτελεί εφικτό και αναγκαίο κοινωνικό στόχο στο πλαίσιο μιας κοινωνίας δικαιοσύνης και αλληλεγγύης», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.