Σε διάψευση των στοιχείων του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα, προχώρησε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λίγες ώρες μετά την διάψευση του κ. Γρηγοράκου απο τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή για τον αριθμό των προσληφθέντων, το υπουργείο με τη σειρά του «αδειάζει» και αυτό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών τόσο για τα στοιχεία αυτά όσο και για ολόκληρο το μέγεθος του Δημοσίου Τομέα.

Ο κ. Γρηγοράκος μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» επανέλαβε όσα είχε πει και σε τηλεοπτικά δίκτυα: «αποκάλυψε» πως ένα 10% των 850 χιλιάδων προσλήψεων που έγιναν από το 2004 έως το 2009 είναι με πλαστά στοιχεία που δεν έχουν ελεγχθεί από το ΑΣΕΠ. 

Ωστόσο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών.

Συγκεκριμένα, στα στοιχεία του υπουργείου αναφέρεται ότι για πρώτη φορά επιχειρείται στο Δημόσιο Τομέα ένας στοχευμένος έλεγχος γνησιότητας τίτλων σπουδών (πανεπιστημιακών πτυχίων, πτυχίων ξένων γλωσσών), αλλά και άλλων δικαιολογητικών μέσα από μια οργανωμένη διαδικασία η οποία διεκπεραιώνεται από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ). 

«Κατά συνέπεια οποιαδήποτε πρόβλεψη για τον τελικό αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που θα διαπιστωθεί είναι παρακινδυνευμένη» τονίζεται.

Σχετικά με το μέγεθος του Δημοσίου Τομέα, ο αρμόδιος υπουργός με αφορμή τους αριθμούς που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες τόσο για το μέγεθος του Δημόσιου Τομέα και τους δημοσίους υπαλλήλους που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν από το 2004 μέχρι το 2009 ξεκαθαρίζει ότι: «Ο αριθμός των τακτικού προσωπικού του Δημοσίου, στις 31 Δεκεμβρίου 2009, ήταν 692.907 υπάλληλοι, ενώ σε 183.000 υπολογίζονταν το μη τακτικό προσωπικό. Σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία (Ιούλιος 2013), το τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 612.414 υπάλληλοι, ενώ το μη τακτικό προσωπικό ανέρχεται σε 67.568.

«Κατά συνέπεια οι αναφορές για 850.000 υπαλλήλους, που υποτίθεται ότι προσελήφθησαν μεταξύ 2004 – 2009, δεν απηχούν την πραγματικότητα» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας εμμέσως και σε όσους έκαναν λόγο για υπεράριθμες προσλήψεις επί της κυβέρνησης Καραμανλή.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι για πρώτη φορά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαθέτει τον απαραίτητο μηχανισμό λεπτομερούς απεικόνισης του προσωπικού του Δημόσιου Τομέα».