Ψηφίστηκε η πώληση των Κρατικών Λαχείων με ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική επί της αρχής και των άρθρων του νομοσχεδίου, στο οποίο είχε ενσωματωθεί και βουλευτική τροπολογία, με την οποία ανατίθεται στο Ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου η επισκευή δύο πλωτών δεξαμενών του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 91 βουλευτές. Το νομοσχέδιο ψήφισαν επί της αρχής και των άρθρων 56 Βουλευτές, ενώ 35 το καταψήφισαν. Η τροπολογία για το Νεώριο Σύρου (που είχε κατατεθεί από τον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα) εγκρίθηκε με 58 υπέρ, 10 κατά και 23 παρών

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» σε όλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι» στο νομοσχέδιο και «παρών» στην τροπολογία. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «όχι» στο νομοσχέδιο, αλλά υπερψήφισαν την τροπολογία. Η Χρυσή Αυγή «όχι» σε όλα. Η ΔΗΜΑΡ «ναι» στο νομοσχέδιο και «παρών» στην τροπολογία. Το ΚΚΕ «όχι» σε όλα. Οι ανεξάρτητοι Βουλευτές Γ. Κασαπίδης και Π. Μουτσινάς ψήφισαν «όχι» στο νομοσχέδιο, αλλά υπερψήφισαν την τροπολογία.

Σκληρή αντιπαράθεση για λαχεία και ιδιωτικοποιήσεις

Κατά τη συζήτηση σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι ΑΝΕΛ, υποστήριξαν πως ακόμα και με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς, τα κέρδη για το Δημόσιο είναι μηδαμινά σε σχέση με το υψηλότατο χρέος του.

«Ακόμα και με την πιο αισιόδοξη εκδοχή σας, τα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση των λαχείων, ανέρχονται σε 42 εκ. ευρώ κάθε χρόνο, όταν το χρέος έχει φτάσει στα 320 δισεκ. ευρώ. Γι' αυτό πανηγυρίζετε;» αναρωτήθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

«Ο λογαριασμός βγαίνει, αρκεί να το πιστέψουμε κι εμείς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δηλώνοντας πως η χώρα έχει καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής και έχει κάνει «τεράστια βήματα για την οικονομική εξισορρόπηση».

«Αν έχουμε διανύσει τα 2/3, τι μας περιμένει στο τελευταίο 1/3;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βούτσης. «Θα αναστραφούν μήπως οι δείκτες; Τι θα είναι δυνατόν να οικοδομηθεί πάνω στον κατεστραμμένο κοινωνικό ιστό;».

«Αρνούνται να προσφέρουν σήμερα οι πλούσιοι, εκείνοι που έπαιρναν ψεύτικες επιδοτήσεις, που λεηλάτησαν τον πλούτο» παρατήρησε ο Κ. Γιοβανόπουλος (ΑΝΕΛ). 

«Είπε ο υπουργός πως το πρόγραμμα βγαίνει. Για να γίνει κατανοητό αυτό και στην κοινωνία, θα πρέπει να φανεί με μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο» παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Τριαντάφυλλος. 

Αντίθετα, ο Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ), θεώρησε χρέος του κάθε Έλληνα διαπραγματευτή να επισημαίνει στους συνομιλητές του το αντίθετο, προκειμένου να διευρύνει τα όρια της διαπραγμάτευσης. «Την ώρα που και οι δανειστές μας αντιλαμβάνονται πως το πρόγραμμα δεν βγαίνει, εμείς δεν πρέπει να κρυβόμαστε» παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Σενετάκης, ανέδειξε και μία άλλη διάσταση του νομοσχεδίου: Τις ιδιωτικοποιήσεις, ως «ανάγκη προσαρμογής στην κυρίαρχη αντίληψη της δυτικής κοινωνίας. Αυτό χαρακτηρίζει ξεπούλημα η αντιπολίτευση…»

«Παραχωρείτε το μονοπώλιο των κρατικών λαχείων, δημιουργώντας έναν ιδιωτικό επιχειρηματικό κολοσσό στο χώρο των λαχείων και του τζόγου - στον μόνο χώρο που ανθεί κατά πως φαίνεται η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της εξαθλίωσης» απάντησε η Δ. Χαραλαμπίδου (ΣΥΡΙΖΑ).

«Στις ΗΠΑ, το 60% των εσόδων προέρχεται απ' το ΞΥΣΤΟ, το οποίο παραχωρείτε στον ιδιώτη» παρατήρησε και η Δ. Μανωλάκου (ΚΚΕ), προβλέποντας πως η κοινοπραξία θα ακυρώσει τις συμβάσεις των λαχείων με τους λαχειοπώλες, με αποτέλεσμα να κληθούν να αναζητήσουν το δίκιο τους δικαστικώς, σε βάρος του Δημοσίου.

«Στο πρόγραμμά σας λέτε πως των αποκρατικοποιήσεων εξαιρούνται οι στρατηγικής σημασίας κρατικές επιχειρήσεις, όπως οι δρόμοι και το νερό. Είναι τα λαχεία στρατηγικής σημασίας;» απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ η Σοφία Βούλτεψη

«Στο πρόγραμμά μας αναφέρεται ρητά η επανακρατικοποίηση όσων κρατικών επιχειρήσεων ιδιωτικοποιούνται με βάση μνημονιακούς νόμους και διατάξεις - και γι' αυτό εσείς επιχειρείτε να τις κλειδώσετε με το δίκαιο του Λονδίνου» απάντησε η Δ. Χαραλαμπίδου.