Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στους νομούς Έβρου, Ροδόπης και Καβάλας όπου είχε συναντήσεις με εκπρόσωπους της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, φορείς της τοπικής κοινωνίας και εκπροσώπους των παραγωγικών, αγροτικών και επιστημονικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 Απαντώντας χθες σε ερώτηση δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καβάλα, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: "Για τη χώρα οι εκλογές τώρα θα ήταν τεράστια ζημιά. Ούτε η ελληνική οικονομία, ούτε τη μεγάλη και δύσκολη ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση που έχουμε μπροστά μας θα υπηρετούσε μια τρίμηνη τουλάχιστον αναστάτωση στην Ελλάδα. Θα σας έλεγα ότι αν μιλούσα ιδιοτελώς η Δημοκρατική Συμμαχία θα ήθελε εκλογές, γιατί αυτό μας βολεύει αυτή την ώρα, αλλά δεν βοηθούν τον τόπο και αυτό πρέπει να είναι το πρωτεύον για όλους."

Σε άλλη ερώτηση για το στοιχείο που διαφοροποιεί τη Δημοκρατική Συμμαχία από τα άλλα κόμματα είπε: "Η Δημοκρατική Συμμαχία λέει τα πράγματα με το όνομα τους. Τα πολιτικά κόμματα ακόμη και σήμερα δεν λένε αλήθειες. Ούτε το ΠΑΣΟΚ τολμά να πει αλήθειες, γι΄ αυτό δεν μπορεί να προετοιμάσει την κοινωνία για όσα πραγματικά έρχονται, αλλά ούτε και η ΝΔ που λαϊκίζει και υπόσχεται λύσεις χωρίς νέες θυσίες ή κατακεραυνώνει τον αστυνομικό διευθυντή Σερρών γιατί δεν άφησε να κλείσουν τα σύνορα της χώρας."

"Η χώρα δεν σηκώνει λαϊκισμούς, δεν ανέχεται δημαγωγίες. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα, ρεαλιστικές λύσεις και αποτελεσματικές προτάσεις. Η άποψη μας είναι ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι το μεγάλο αντιπαραγωγικό κράτος και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα με συγκεκριμένες δράσεις περιορισμού της παρέμβασης του στην οικονομία και όχι να συνεχίσουμε να πιέζουμε τον ιδιωτικό τομέα που είναι ο μόνος που μπορεί να παράγει πλούτο και εισόδημα στη χώρα."

Σε ερώτηση για τις διεργασίες στην κεντροδεξιά πολυκατοικία η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας απάντησε: "Δεν έχω δεχθεί τη λογική της πολυκατοικίας, η οποία με ενοχλεί και ιδεολογικά. Η άποψη ότι κάποιος διαθέτει "διαμέρισμα" ή "περιουσία" σε μια πολυκατοικία είναι βαθύτατα αντιδημοκρατική. Κανένας δεν έχει τίποτα, κανένα διαμέρισμα. Εμείς προσπαθούμε να φέρουμε φρέσκο αέρα στην πολιτική προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Δεν έχουμε αυταπάτες. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά μόνο προβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις θα μας ακούσει ο κόσμος. Και μόνο μέσα από τις συγκεκριμένες θέσεις θα καταλάβει ότι πίσω από τη Δημοκρατική Συμμαχία δεν υπάρχει καμιά ιδιοτέλεια, αλλά υπάρχει ο στόχος να συμβάλλουμε στην ανόρθωση του τόπου και να βγούμε από την κρίση. Λυπάμαι που το λέω αλλά η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση όταν οι βασικοί πολιτικοί πυλώνες λειτουργούν με την παλιά λογική του "άσπρου"-"μαύρου"

Τέλος σε ερώτηση για τις εξελίξεις στη Λιβύη η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: "Ορισμένοι από εμάς ανέμεναν ότι θα υπήρχε μία έκρηξη κάποια στιγμή στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Ομολογώ ότι δεν περίμενα αυτή την ένταση και αυτή την έκταση του αιματοκυλίσματος που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη. Η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλες ευθύνες για όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, γιατί κάποια στιγμή μπήκαν στη λογική φονταμενταλισμός ή αυταρχισμός. Το δίλημμα όμως δεν ήταν αυτό."

"Έπρεπε να αντιληφθούν ότι οι λαοί δεν μπορούν πλέον να τα ανεχθούν τα αυταρχικά καθεστώτα και από τη στιγμή που διείσδυσε το internet στις κοινωνίες με αυτό τον τρόπο, κανένα αυταρχικό καθεστώς δεν πρόκειται να επιβιώσει. Άρα η διεθνής κοινότητα κάνοντας τα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων με τον Καντάφι, έκανε πολύ μεγάλο λάθος. Αυτή είναι η αλήθεια. Το είπα εδώ και τρείς μέρες στην πρώτη μου δήλωση για τα γεγονότα στη Λιβύη, ότι δεν μου κάνει εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ και κάποια στελέχη του δεν τολμούν να καταδικάσουν με καθαρότητα αυτό το οποίο συμβαίνει στη Λιβύη, λόγω των παλιών σχέσεων και δεσμών που είχαν με το καθεστώς Καντάφι. Τώρα το επαναλαμβάνουν με καθυστέρηση και άλλοι."

Στις επαφές που είχε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιαννακίδη και τους δημάρχους Κομοτηνής κ.Πετρίδη, Καβάλας κ.Σιμιτζή και Σαππών κ. Ιωαννάκη συζήτησαν τα σημαντικά προβλήματα που εμφανίζονται στο χώρο της αυτοδιοίκησης από την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης και τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρουσιάζονται στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, των πόρων αλλά και του προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε στους συνομιλητές της ότι η αδράνεια και οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει είναι μεγάλες και απειλούν να υπονομεύσουν μια σημαντική μεταρρύθμιση όπως είναι η νέα διοικητική διάρθρωση και ο θεσμός της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και οι νέοι δήμοι της χώρας.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ.Ντόρα Μπακογιάννη εγκαινίασε τα γραφεία του κινήματος στην Αλεξανδρούπολη και στην Κομοτηνή, ενώ είχε συναντήσεις με πολίτες που δραστηριοποιούνται στις Ομάδες Πρωτοβουλίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας στην Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Καβάλα.