Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ένα μετά το άλλο κλειδώνουν τα προαπαιτούμενα για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου με την τρόικα, ενώ παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά μια σειρά αναπτυξιακών και επενδυτικών κινήσεων προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

Με το σχεδιασμό του πρωθυπουργού να περιλαμβάνει αποδέσμευση της χώρας από την τρόικα και το ΔΝΤ, όταν λήξει το μνημόνιο το 2014, εφόσον έχουν επιτευχθεί οι συμφωνηθέντες στόχοι, οι εντολές που έχουν λάβει οι υπουργοί είναι να ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες δράσεις αυστηρά εντός χρονοδιαγραμμάτων, ώστε η ελληνική πλευρά να έχει ισχυρά επιχειρήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη υπό τον Αντώνη Σαμαρά και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου οι αποκρατικοποιήσεις της ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ.  Ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσίασαν στον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τα εναλλακτικά σχέδια για κάθε εταιρία που αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, με τις τελικές αποφάσεις να αναμένονται στα επόμενα εικοσιτετράωρα. 

Για τη ΛΑΡΚΟ φαίνεται ότι προκρίνεται η λύση της πώλησης – πακέτο, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της εταιρίας, πρόταση που είχε παρουσιαστεί από τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στις αρχές της εβδομάδας.  

Στη ΛΑΡΚΟ απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι ενώ η βιομηχανία έχει συσσωρευμένα χρέη που υπερβαίνουν τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο η Κομισιόν να απαιτήσει να επιστραφεί το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων που έχει λάβει η εταιρεία, που φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ. Στους πιστωτές της μεταλλουργίας περιλαμβάνεται και η ΔΕΗ που έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον της για οφειλή 300 εκατ. ευρώ. 

Για την ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ θα επιλεγεί μια λύση «στο πλαίσιο του εφικτού» καθώς οι δύο αμυντικές βιομηχανίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα. Η ΕΑΣ απασχολεί 850 εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι για 8 μήνες και έχει επίσης θέμα με τις κρατικές ενισχύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έλαβε από το 2004 έως το 2012, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε πρόσφατα θέμα επιστροφής. Επίσης το 2011 η εταιρία κατέγραψε αρνητικά ίδια κεφάλαια 538 εκατ. ευρώ και υποχρεώσεις πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. 

Η ΕΛΒΟ έχει προχωρήσει το σχέδιο αποχωρήσεων του προσωπικού και από τα 1.200 άτομα έχουν μείνει 350 εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι 4 μήνες. Το 2012 εμφάνισε ζημίες 19,2 εκατ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η μισή επιχορήγηση για το 2013 ύψους 7,5 εκ. ευρώ, με τα χρέη της εταιρίας να ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ.  

Και για τις τρεις βιομηχανίες ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι τα σχέδια αναδιάρθρωσης εκπονήθηκαν με τη βοήθεια των συμβούλων και σε συνεργασία με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους των εταιρειών.

Από την αρχή στόχος της κυβέρνησης ήταν να μην κλείσει κανένα από αυτούς τους τρεις οργανισμούς, αλλά να προχωρήσει άμεσα και εν λειτουργία η εξυγίανσή τους. Την ίδια ώρα πάντως, η Κομισιόν ξεκαθάριζε ότι η «κυριότητα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των ελληνικών αρχών, καθώς όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Olli Rehn, Simon O΄Connor, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αποτελεί «πολύ σημαντικό κομμάτι στις προσπάθειες της Ελλάδας για μείωση του χρέους».  

Εκτός από το πεδίο των αποκρατικοποιήσεων το Μέγαρο Μαξίμου δίνει μεγάλο βάρος και στην υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στη χώρα μας, ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην ελληνική αγορά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η απόφαση της πολυεθνικής Phillip Morris να εγκαταστήσει στο Αγρίνιο τις κεντρικές καπναποθήκες για όλη την Ευρώπη. Τα σχέδια της μητρικής εταιρίας παρουσίασε στον Αντώνη Σαμαρά ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος, επικεφαλής της Παπαστράτος που διαθέτει και τις υπερσύγχρονες αποθήκες στο Αγρίνιο που καλύπτουν 58.000 τ.μ.  
Η μετατροπή τους σε logistics hub ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και υπολογίζεται ότι μέσω Αγρινίου θα διακινούνται το χρόνο 15.000 τόνοι καπνού, με την εταιρία να έχει δεσμευτεί για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου την τριετία 2013-2015 αυξημένων κατά 20% σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια, γεγονός που θα δώσει ανάσα στους περίπου 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα. 

Παράλληλα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Cosco και του ΟΛΠ για νέα επένδυση ύψους 224 εκατ. ευρώ που αφορά στη δημιουργία ενός νέου τέταρτου προβλήτα στο δυτικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά. 

Τέλος σε άλλη σύσκεψη που έγινε επίσης χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες απεμπλοκής του αναπτυξιακού έργου του Αναβάλου, που αφορά στην άρδευση του αργολικού πεδίου.