Ένας Αμερικανός από τη... Θεσσαλονίκη είναι ο νέος εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, που θα αναλάβει από τις 2 Σεπτεμβρίου τα καθήκοντα του Ολλανδού Μπομπ Τράα, έπειτα από τρία χρόνια. 

Ο λόγος για τον Γουές Μακ Γκρου, ο οποίος μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αφού ο πατέρας του, Δρ. Γουίλιαμ Μακ Γκρου, διετέλεσε επί 25 χρόνια (1974-1999) πρόεδρος του κολεγίου «Ανατόλια». 

Προσελήφθη στο ΔΝΤ το 2004 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές σε σειρά χωρών όπως ο Ισημερινός, η Τουρκία, η ΠΓΔΜ και η Κύπρος. 

Πριν από το Ταμείο, ο Αμερικανός είχε εργαστεί στο χρηματιστήριο Nasdaq και στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επί προεδρίας Κλίντον, στο τμήμα των Διεθνών Σχέσεων, με επικεφαλής τον Τίμοθι Γκάιτνερ και υπουργό τον Λόρενς Σάμερς. 

Στο ΔΝΤ συνεργάστηκε με το νο. 2, Ντέιβιντ Λίπτον, ενώ ήταν στο ευρωπαϊκό τμήμα. Ο Μακ Γκρου, κάτοχος διδακτορικού τίτλου στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είναι μέλος της ομάδας του Ταμείου που βρίσκεται στην Ελλάδα. 

O Αμερικανός έχει ως εφόδιο το ότι μιλάει ελληνικά, ενώ γνωρίζει και την ελληνική πραγματικότητα και νοοτροπία. Πολλοί είναι αυτοί που το χαρακτηρίζουν ως «φιλέλληνα» αλλά ως εκπρόσωπος του συγκεκριμένου χρηματοοικονομικού οργανισμού που εκπροσωπεί δύσκολα θα επιβεβαιώσει τον χαρακτηρισμό...

Β.Β.