current views are: 1

30 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση07:31

New York Times: Εάν μεταβιβαστεί το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση Σαμαρά απειλείται με κατάρρευση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει εταιρεία εκτός ελληνικών συνόρων την περιουσία του Δημοσίου. 

Δημοσίευση 07:31’
αρθρο-newpost

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι συζητήσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει εταιρεία εκτός ελληνικών συνόρων την περιουσία του Δημοσίου. 

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, τα δημοσιεύματα και οι συζητήσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο να αναλάβει εταιρεία εκτός ελληνικών συνόρων την περιουσία του Δημοσίου

Οι New York Times, σε άρθρο τους με τίτλο «Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν να επιταχύνουν την πώληση της ελληνικής περιουσίας», διαψεύδουν τόσο την ελληνική κυβέρνηση τόσο και τους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν υφίσταται θέμα μεταβίβασης της ελληνικής περιουσίας σε εταιρεία του εξωτερικού και προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, εάν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα απειληθεί με κατάρρευση. «Οι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο, λόγω των αντιδράσεων που θα υπήρχαν στην εύθραυστη κυβέρνηση Σαμαρά- χωρίς καν να αναφερθούμε στην αντιπολίτευση, τους συνδικαλιστές και την κοινωνία η οποία έχει χτυπηθεί από την λιτότητα», αναφέρουν οι NYT.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο επίσης και για τον στόχο των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, τον οποίο δεν έχει πιάσει η Ελλάδα για φέτος, ενώ υπογραμμίζει πως μετά και την παραίτηση του πρώην διοικητή του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιου Σταυρίδη «το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα». Ειδική αναφορά κάνει στις αλλεπάλληλες αποτυχίες επίτευξης των στόχων για τις αποκρατικοποιήσεις, με τον σχετικό στόχο των 50 δισ. ευρώ έως το 2016 να αναθεωρείται στα 19 δισ. ευρώ και στη συνέχεια στα 15 δισ. ευρώ. Αλλά ακόμα και στον φετινό στόχο των 2,5 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι θα υπάρξει αρνητική απόκλιση κατά 1 δισ. ευρώ περίπου, τονίζει το άρθρο.

Τέλος, αναφέρεται ότι το θέμα μεταβίβασης του ΤΑΙΠΕΔ θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την τρόικα, η οποία θα πιέσει την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιτευχθούν οι μεταρρυθμίσεις. «Αν και τα δημοσιεύματα για τη μεταβίβαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν ακόμη λάβει σαφή πολιτική στήριξη, θα βοηθήσουν να μπουν στο ”κάδρο” οι συζητήσεις με τους έλληνες πολιτικούς, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν η Ελλάδα αποδίδει στους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις».

 

 


σχετικα αρθρα