Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Οι αποφάσεις της χθεσινής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ έχουν ένα άρωμα επαναπροσανατολισμού του κόμματος σε μια συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Για τις κινητοποιήσεις των καθηγητών, τις οποίες στηρίζει αναφανδόν η Κουμουνδούρου, η Αγίου Κωνσταντίνου είχε να πει ότι «κατανοεί την αναγκαιότητα τους». Τις στηρίζει; Μάλλον ναι, αν «έχουν μαζική συμμετοχή και μεταρρυθμιστικό πρόταγμα»

Το άρωμα αυτό ωστόσο είναι απατηλό. Πρώτον γιατί δεν συμφωνούν όλοι στη ΔΗΜΑΡ με αυτήν την κατεύθυνση. Δεύτερον και σημαντικότερο, γιατί η ηγεσία του κόμματος, δηλαδή ο κ. Κουβέλης που κρατάει τα ηνία, δεν θέλει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και αν σε κάτι κλείνει την πόρτα στις συνεντεύξεις του είναι η μετεκλογική συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Έτσι η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται να διολισθαίνει και προς τα αριστερά και να μην έχει καμιά γέφυρα με το ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που το μοναδικό αποτέλεσμα που έχει είναι αυξάνεται η ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, από στελέχη που σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να επιτρέψουν στην πρακτική του αριστερού αρνητισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να υιοθετήσει η ΔΗΜΑΡ μια προεκλογική τακτική, που την καθιστούσε νομιμοποιημένο εταίρο μιας κυβέρνησης της ΝΔ, όπως ο κ. Μπίστης θα παραβρεθούν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Γ. Σεπτέμβρη. Ούτε επίσης ότι αυξάνονται οι διαφωνίες για τις πολιτικές επιλογές του κ. Κουβέλη, όπως έγινε και στην χθεσινή συνεδρίαση της εκτελεστική της ΔΗΜΑΡ, όπου τρία μέλη του οργάνου, οι Γ. Γεωργάτος, Γ. Αντωνίου και Στ. Λιβαδάς διαφώνησαν με την απόφαση, να μην εμφανίζονται τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ στη ΔΤ καταλογίζοντας στην ηγεσία ότι ταυτίζεται με την «δημαγωγία και την πολιτική ανευθυνότητα» της αντιπολίτευσης. 

Όλα αυτά μάλλον σε αποσύνθεση παραπέμπουν και μάλλον οφείλονται στο ότι μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση, το κόμμα του κ. Κουβέλη δεν έχει βρει ένα ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Η φιλοδοξία, να γίνει η ΔΗΜΑΡ ο πυρήνας ενός κεντροαριστερού πόλου αποδεικνύεται μάλλον ένα νούμερο μεγαλύτερο από τα κυβικά της, οι προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς φαίνεται να επαναπατρίζονται, αυτό δείχνει η εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη. Πιθανόν οι εξελίξεις να δικαιώσουν τον κ. Μπίστη, που πίστευε ότι από την ρήξη με το ΠΑΣΟΚ η ΔΗΜΑΡ στο θέμα της Κεντροαριστεράς μόνο να χάσει είχε. 

Παρά το πολιτικό κόστος που κατέβαλλε, η ΔΗΜΑΡ είχε κατακτήσει έναν πολύ ισχυρό ρόλο στο πολιτικό σύστημα ως το κεντροαριστερό αντίβαρο σε μια κυβέρνηση που έγερνε προς τα δεξιά. Άπαξ και αποποιήθηκε αυτό το ρόλο ήταν επόμενο να απομειωθεί η πολιτική της σημασία, αν δεν έβρισκε άμεσα τον επόμενο ρόλο. Αυτό απαιτούσε μια προετοιμασία πριν την αποχώρηση από την κυβέρνηση, αυτό όμως δεν το έκαναν στη ΔΗΜΑΡ. Τώρα το πληρώνουν…