Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μανώλη Όθωνα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Ηράκλειο με θέμα το συντονισμό των επιχειρήσεων για τη μετακίνηση και την υποδοχή των πολιτών από τη Λιβύη στην Κρήτη και τον επαναπατρισμό τους.

Έγινε μία αποτίμηση και αξιολόγηση της διαδικασίας υποδοχής και επαναπατρισμού των μετακινούμενων πολιτών από τη Λιβύη. Μέχρι σήμερα έχουν αφιχθεί περίπου 12.000 άτομα στην Κρήτη, εκ των οποίων 10.500 είναι Κινέζοι πολίτες, 200 περίπου από κράτη της Ε.Ε., 80 Έλληνες και περίπου 1.200 από το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η άφιξη άλλων περίπου 5.000 Κινέζων.

Σε ό,τι αφορά τους Κινέζους πολίτες, ξεκινά η διαδικασία επαναπατρισμού τους με την αναχώρησή τους σε γκρουπ των 2.000-2.500 ημερησίως με αεροπορικές πτήσεις τσάρτερ. Η παραπάνω διαδικασία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί κατ’εκτίμηση το επόμενο 10ήμερο.

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε επίσης και ο σχεδιασμός και η λήψη μέτρων για την περιφρούρηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης από την ενδεχόμενη ανάπτυξη ισχυρών μεταναστευτικών ρευμάτων το επόμενο διάστημα λόγω των αναταραχών στη Λιβύη.

“Ο στόχος είναι χιλιάδες άνθρωποι να φτάσουν στην Κρήτη με ασφάλεια, να γίνουν οι επιβεβλημένοι έλεγχοι από τις αστυνομικές και λιμενικές αρχές και να εγγυηθούμε την ομαλή διαμονή στο νησί, αλλά και την επιστροφή στην πατρίδα τους, στο συντομότερο δυνατόν χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο κ. Όθωνας.

“Η επιτυχία του εγχειρήματος, πέρα από τους αυτονόητους ανθρωπιστικού λόγους, είναι πολύ κρίσιμη για τη διεθνή εικόνα της χώρας μα, αλλά και τις διμερείς μας σχέσεις” τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης και ο Γενικός Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Στρατηγός κ. Γεώργιος Γαλιάτσος, ο Επιθεωρητής Νοτίου Αιγαίου Λιμενικού Σώματος Υποναύαρχος κ. Ιωάννης Αδάμ, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού Σώματος, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, του ΕΚΑΒ, ο εισαγγελέας Ηρακλείου κ. Νίκος Μαρκάκης, καθώς και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Κίνας κ. Λί.