Γράφει ο Θέμης Δαγκλής 

Η πολιτική γεωγραφία της βουλής, αλλά και δημοσκοπική έδειχνε ως τώρα ότι η μόνη δυνατότητα συνεργασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Και τα δύο κόμματα λάμβαναν υπ’ όψη τους αυτό το δεδομένο, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος καλλιεργούσαν τις σχέσεις τους και φρόντιζαν να υπάρχει μια επιδεικτικά θερμή ατμόσφαιρα στις συναντήσεις τους. Παρά τις πότε πότε αβυσσαλέες πολιτικές τους διαφορές, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ απέφευγαν κάθε αιχμή ο ένας για τον άλλον. 

Όχι πια. Από την περασμένη εβδομάδα η εκατερωθεν αβρότητα αποτελεί παρελθόν. Οι βουλευτές του Πάνου Καμμένου εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτός ανταπέδωσε τα πυρά στο ακέραιο. Η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καταλόγισε στο βουλευτή Εβρου των ΑΝΕΛ, Μαρίνο Ουζουνίδη, για «ρεσιτάλ επικίνδυνου λαϊκισμού και στείρων εντυπώσεων», και «πατροδοκαπηλία». Κατηγορεί επίσης τον Ουζουνίδη ότι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και τους μειονοτικούς του βουλευτές ενώ του καταλογίζει «παροξυσμό», γιατί εγκαλούσε τους πολίτες της Ξάνθης και της Ροδόπης, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή τους. 

Το περιστατικό είχε την τιμητική του και στα μέσα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναφέρεται ότι στην επίθεση Ουζουνίδη συμμετείχαν και άλλοι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Η Κουμουνδούρου καταλογίζει στους βουλευτές των ΑΝΕΛ «επικοινωνιακά παιχνίδια για μικροπολιτικά οφέλη». 

Το περίεργο πάντως δεν είναι η στάση του Ουζουνίδη ούτε ο καυγάς. Με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει πολιτικά τα δύο κόμματα, αυτά συνέβαιναν και στο παρελθόν. Το περίεργο είναι ότι πλέον αναδεικνύονται, και μάλιστα από τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, την ανακοίνωση της οργάνωσης Ξάνθης την διένειμε το Γραφείο Τύπου. Αυτό αν μη τι άλλο δείχνει, ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα έχει ανοίξει ένα χάσμα, κάτι που για τους ΑΝΕΛ δεν είναι αμελητέο. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι ΑΝΕΛ διασπάστηκαν για να διατηρήσουν ανοιχτή την δυνατότητα συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, που πολιτικά τους εξασφαλίζει το ρόλο του προμηθευτή αντιμνημονιακής πλειοψηφίας και ενδεχομένως και την εκλογική επιβίωση τους. 

Πιθανόν να μην είναι άσχετο, ότι η επιδείνωση των σχέσεων των ΑΝΕΛ με το ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, όταν δηλαδή το κόμμα του κ. Καμμένου έχασε την αποκλειστικότητα του δυνάμει εταίρου. Δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει όμως, ότι η δημοσιοποίηση της ρήξη έγινε ακριβώς εκείνη την εβδομάδα κατά την οποία - με μπόλικο σπρώξιμο από την ηγεσία - αποφασίστηκε η ίδρυση της σοσιαλιστικής τάσης. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να σπρώχνει «κεντροαριστερά». Όσο για τους ΑΝΕΛ, που τινάζουν στον αέρα μια στρατηγική επιβίωσης για την οποία πλήρωσαν κόστος, μάλλον μεγάλο άγχος έχουν για τη Χρυσή Αυγή.