Ο υπουργός επισκέφθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου συναντήθηκε με στελέχη του Λιμενικού Σώματος ενώ επιβιβάστηκε σε σκάφος που πραγματοποίησε περιπολία στη θαλάσσια οριογραμμή Ελλάδας και Τουρκίας.

Έχοντας έτσι άμεση επαφή τόσο με το πλήρωμα του σκάφους όσο και άμεση ενημέρωση για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα στελέχη που επιχειρούν στη θάλασσα. Ιδιαίτερα μάλιστα αντιμετωπίζοντας το μεγάλο κύμα παράνομων μεταναστών που τους τελευταίους μήνες εκδηλώθηκε ξανά προς τα νησιά του βορειοανατολικού κυρίως Αιγαίου.

«Αυτά τα παιδιά επωμίζονται ένα βαρύ και παράλληλα εθνικό καθήκον να επιτηρούν και να αποτρέπουν την είσοδο παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα μας. Έχουν υποστεί περικοπές και θυσίες αλλά δε ζητούν τίποτα. Το ελάχιστο γι αυτά τα παιδιά είναι η αναγνώριση του έργου τους και η ηθική τους ανταμοιβή. Αξίζουν ένα μεγάλο ευχαριστώ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός αποβιβαζόμενος του περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Ας σημειωθεί ότι χθες ο κ. Βαρβιτσιώτης προήδρευσε σε σύσκεψη με αντικείμενο την παράνομη μετανάστευση με τη συμμετοχή και τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων της Μυτιλήνης. Σε αυτήν ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως «2000 άνδρες και γυναίκες με πληθώρα από πλωτά μέσα έχουν επωμιστεί την αντιμετώπιση του φαινομένου και ανταποκρίνονται με περισσή αυτοθυσία στην εθνική αποστολή που επιτελούν», ενώ όπως είπε η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα και η θωράκιση του Αιγαίου αποτελούν την κεντρική του στόχευση.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αιτιολόγησε πρόσφατη απόφαση του να δημιουργηθούν χώροι προσωρινής υποδοχής των παράνομων μεταναστών μόνο για τις πρώτες 24 ή 48 ώρες παραμονής τους ώστε «να απομακρυνθούν οι εικόνες των μεταναστών από τα κεντρικά λιμάνια των νησιών μας και φυσικά της Μυτιλήνης. «Η σημερινή εικόνα κεντρικών σημείων των νησιών, με ανοργάνωτους χώρους υποδοχής παράνομων μεταναστών πρέπει να εξωραϊστεί» υπογράμμισε.

Τέλος χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε με τους εργαζομένους της εδρεύουσας στη Μυτιλήνη γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Όπως είπε δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός στο υπουργείο για κατάργηση της γραμματείας, καθώς «αποτελεί πλούτο για τη νησιωτική πολιτική και η ύπαρξη της είναι κομβική ευρύτερα για τη νησιωτικότητα της χώρας». Επίσης οριοθέτησε και τη φιλοσοφία του για το νέο ρόλο της γραμματείας: «Θεωρώ ότι η γενική γραμματεία δεν πρέπει να αρκείται σε μικροαρμοδιότητες. Ο ρόλος της πρέπει να είναι επιτελικός και καθοριστικός στη χάραξη πολιτικών για την ενεργειακή, υδροδοτική και φαρμακευτική αυτάρκεια των νησιών», τόνισε.

Παράλληλα, ότι οι διαχειριστικές αρμοδιότητες που συμπίπτουν με εκείνες του κεντρικού Υπουργείου θα ενοποιηθούν, όπως έγινε με τις αντίστοιχες στην προκήρυξη των άγονων γραμμών. «Οι πολίτες μας έστειλαν εδώ για να σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα, για να είμαστε πιο χρηστικοί, πιο αποτελεσματικοί και πιο φθηνοί σε κόστος», είπε.