Γράφει ο Παναγιώτης Βασιλάκης

«Κυβέρνηση της συμφοράς που  έχει μετατρέψει την χώρα  σε αποικία χρέους» χαρακτήρισε την δικομματική κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή την στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος του.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει για την Ελλάδα η εμπλοκή της σε μια τέτοια ιστορία, προέβλεψε ακόμα ότι πολύ σύντομα και με την προτροπή των δανειστών μας θα έχουμε εκλογές και κήρυξε ουσιαστικά τον προεκλογικό αγώνα για τις εκλογές στην  τοπική αυτοδιοίκηση λέγοντας ότι μέσα από αυτή την διαδικασία τα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να αποδείξουν αν θα παραμείνουν διαφορετικοί ή αν θα γίνουν σαν τους άλλους.

Με αφορμή τον χειρισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εναντίον του Πρωθυπουργού αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου λέγοντας: « Ο κύριος Βενιζέλος έσπευσε για λογαριασμό  της κυβέρνησης να παράσχει  διευκολύνσεις πριν καν του τις ζητήσουνε. Και ως βασιλικότερος του βασιλέως  ζήτησε επέμβαση στην Συρία πριν καν αποφασίσει ο ίδιος ο Ομπάμα... Και ο πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει επιτέλους να κρύβεται. Αντί να παίζει το θλιβερό ρόλο του πρόθυμου και υπάκουου μαθητή προς πάσα κατεύθυνση , καλό θα ήταν να αφουγκραστεί  τα αισθήματα του ελληνικού λαού και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας».

Για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έβαλε θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας στην χώρα λέγοντας «Τι άλλο να πει κανείς  για το κατάντημα της Βουλής  σε βιομηχανία επικύρωσης μνημονικών νόμων. Άβουλης, έρημης και απρόσωπης . Σε όλες τις κυρίαρχες χώρες ,το κοινοβούλιο ή ακόμα και ο λαός  έχουν τον τελευταίο λόγο για κρίσιμες αποφάσεις. Η χώρα μας όμως στερείται κυριαρχίας».

Αναφέρθηκε ακόμα  στην μνημονιακή πολιτική της Κυβέρνησης και χαρακτήρισε υπάλληλο της τρόικας τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.  «Το καλοκαίρι αυτό κατέρρευσε με πάταγο ο διπλός μύθος που καλλιεργούσε επιμελώς ένα χρόνο τώρα η κυβέρνηση Σαμαρά» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πρώτα και καλύτερα ο μύθος της επιτυχίας  του προγράμματος. Δεύτερον  ο μύθος της προσδοκίας ότι τάχα οι Γερμανικές εκλογές  του Σεπτεμβρίου  θα δώσουν κάποια ελπίδα, και ποια ένδειξη διεξόδου από την κρίση. Σήμερα η αποτυχία των μνημονίων δεν μπορεί να εξωραϊστεί με διάφορα φτηνά επικοινωνιακά  κολπάκια. Σαν αυτό του κ. Στουρνάρα που αποκάλυψε ότι η πραγματική ανεργία είναι 14%, και επομένως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ή σαν τις διαβεβαιώσεις του, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, αρκεί να το πιστέψουμε. Διότι δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή ο άνθρωπος είναι άσχετος και ανίκανος… Και δεν καταλαβαίνει ότι όταν το χρέος έχει φτάσει στο 174% του ΑΕΠ και οι πάντες στον πλανήτη το θεωρούν μη βιώσιμό, η δουλειά του υπουργού των οικονομικών δεν είναι να καθησυχάζει αλλά να κρούει το κώδωνα του κινδύνου και να ζητάει λύση και αλλαγή πορείας. Ή, το χειρότερο, ο άνθρωπος δεν είναι ανίκανος αλλά φερέφωνο. Χαίρεται που του δίνει συγχαρητήρια ο Σόιμπλε και δηλώνει πως τον θαυμάζει. Ικανός μεν, αλλά ικανός για υπάλληλος της τρόικα ,όχι για Υπουργός Οικονομικών» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ακόμα την εκτίμηση ότι οι δανειστές μας θα μας ζητήσουν σύντομα να πάμε σε εκλογές.

«Πολύ σύντομα, ίσως και με τη προτροπή των ίδιων των δανειστών αυτή τη φορά, που για διαφορετικούς λόγους, θα οδηγηθούμε σε εκλογές και θα κληθεί ο λαός μας να πάρει κρίσιμες αποφάσεις. Και παρά τους εκβιασμούς και το καθεστώς τρομοκρατίας που ξανά θα επιβάλλουν ντόπιοι και ξένοι, το δίλλημα θα είναι ένα: Θέλουμε μια κυβέρνηση που να λέει ναι σε όλα; » είπε.

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας , στις ιδιωτικοποιήσεις και στις απολύσεις των εργαζομένων είπε ότι «οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, βαφτίζονται  «κινητικότητα» και «διαθεσιμότητα». Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έδωσε τον ΟΠΑΠ στον πρωθυπουργικό φίλο που λέει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους του, αποδεικνύοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μπει όλη στο lear jet και το τσεπάκι του επιχειρηματία. Όλα αυτά την στιγμή που προετοίμαζε το έδαφος για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Καταργώντας ίσως το μοναδικό μέτρο που προστάτευε έστω και ελάχιστα τους πιο αδύναμους.»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο νέο πακέτο βοήθειας για το οποίο μιλά η Γερμανική κυβέρνηση λέγοντας ότι ένα νέο δάνειο σε μια υπερχρεωμένη και σμπαραλιασμένη οικονομία και μάλιστα δίχως καμιά αναπτυξιακή προοπτική θα σημαίνει το οριστικό τέλος της Ελλάδας ως μιας κυρίαρχης και ανεξάρτητης χώρας.»

Με την φράση…  «Ασυλία τέλος « ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όταν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την διακυβέρνηση της χώρας όσοι πήραν αποφάσεις εις βάρος του ελληνικού δημοσίου θα λογοδοτήσουν.

Αναφερόμενος τέλος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αφού τόνισε ότι αυτές οι εκλογές θα κρίνουν πολλά γι αυτό θα είναι κρίσιμη και αποφασιστική μάχη  ζήτησε από τους από τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστούν με νέους ανθρώπους άφθαρτους που « θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο συμπαραταγμένο κίνημα ελευθερίας, δημοκρατίας και αντίστασης σε κάθε περιφέρεια, κάθε δήμο και κάθε γωνιά της χώρας να σαρώσει τους φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.