Ρεπορτάζ: Γιάννης Κοκκινίδης

Ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Στρατηγός Yuri Zhadobin αποκάλυψε  σε συνέντευξη τύπου στο Μίνσκ ότι εν όψει των άγνωστων συνεπειών από την αμερικανική επίθεση στην Συρία, αποφασίστηκε μεγάλης κλίμακας διακλαδική άσκηση ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας- Λευκορωσίας.

Στο μεταξύ ενισχύονται πάρα πολύ οι Αμερικανικές δυνάμεις και στον Περσικό Kόλπο. Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να διατηρήσει στην περιοχή δύο αεροπλανοφόρα και δύο  καταδρομικά με πυραύλους Τόμαχοκ.

Η συγκέντρωση οπλικών συστημάτων στην ευρύτερη περιοχή είναι πλέον πολύ μεγάλη.
 
Από την άλλη πλευρά η κοινή άσκηση Ρωσίας και Λευκορωσίας θα φέρει την κωδική ονομασία West- 2013, με κεντρικό σενάριο «σύγκρουση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής»!
 
Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας «Η βάση του στρατιωτικού σεναρίου αφορά εκδοχή μιας από τις πραγματικές καταστάσεις κρίσης που μπορεί να εξελιχθεί η κρίση στην Μέση Ανατολή».
 
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα υπάρξουν ενέργειες δράσης από τις φίλιες δυνάμεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την παράνομη δράση μισθοφορικών δυνάμεων.
 
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, από τη μία πλευρά θα συμμετάσχουν οι «κόκκινοι», συμπεριλαμβανομένων των στρατευμάτων της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, που θα αντιμετωπίσουν τους «γαλάζιους».
 
Οι  εχθρικές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να επιτύχουν την επιδείνωση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης σε ένα κράτος, δηλαδή μια κατάσταση παρόμοιας της σημερινής Συρίας.  «Πάνω σε ένα τέτοιο σενάριο, πραγματοποιήθηκαν οι συγκρούσεις των προηγούμενων ετών», δήλωσε ο Στρατηγός Zhadobin.
 
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων στην άσκηση θα είναι περίπου 13.000 στρατιώτες με όλα τα επίγεια εναέρια μέσα και εξοπλισμό που διαθέτουν. Θα συμμετάσχουν 10.000 στρατιώτες από τη Λευκορωσία και περίπου 2500 στρατιώτες από τη Ρωσία καθώς και 300 από άλλες χώρες των χωρών του συνασπισμού CSTO (Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ρωσία, Λευκορωσία).

Από πλευράς αεροπορικών δυνάμεων περίπου 150 μαχητικά αεροσκάφη και των δύο χωρών θα συμμετάσχουν σε μία ποικιλία αποστολών.
 
Είναι φανερό πως η άσκηση αυτή λόγω και της κρίσης στην Μ. Ανατολή αποκτά καίρια σημασία για τα «μηνύματα» που εκπέμπονται προς πάσα κατεύθυνση...
 
Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι μαχητικά Su-27SM3 της ρωσικής Αεροπορίας πρόκειται να αναπτυχθούν στη Λευκορωσία όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Yuri Zhadobin. Ο Λευκορώσος υπουργός δεν διευκρίνισε που θα αναπτυχθούν τα ρωσικά. Περιορίστηκε να πει πως αυτό θα γίνει πριν το τέλος του έτους.
 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η ανάπτυξη των ρωσικών μαχητικών πρόκειται να γίνει στη νέα ρωσική  αεροπορική βάση που βρίσκεται στην βορειοδυτική Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και την Λιθουανία.
 
Η νέα αυτή ρωσική αεροπορική βάση βρίσκεται κοντά στην πάλη Lida και όπως είχε πει τον Ιούνιο ο αρχηγός της ρωσικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Viktor Bondarev  πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο στην «στρατηγική άμυνα της Ρωσίας».
 
Στο μεταξύ η Ουάσιγκτον αποφάσισε στα υπάρχοντα αμερικανικά πλοία να  στείλει και ένα αποβατικό (!). Και συγκεκριμένα το «Σαν Αντόνιο» στο οποίο θα επιβαίνουν  εκατοντάδες πεζοναύτες των ΗΠΑ. Το πλοίο διαθέτει και ελικοδρόμιο.
 
Στη ζώνη του Περσικού κόλπου θα παραμείνουν και τα δύο αεροπλανοφόρα «Χάρι Τρούμαν» και «Νίμιτς» , ενώ αρχικά είχε προγραμματιστεί το ένα να αντικαταστήσει το άλλο. Κοντά στα αεροπλανοφόρα βρίσκονται δύο καταδρομικά με πυραύλους Τομαχοκ, δύο αντιτορπιλικά  καθώς και μία δύναμη με βρετανικά αντιτορπιλικά.