Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης

Το κάπνισμα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτου που μπορεί να αποφευχθεί.  Εκτός από το ενεργητικό κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειες στον καπνιστή, υπάρχει και το παθητικό κάπνισμα, που ορίζεται ως η έκθεση των μη καπνιστών σε προϊόντα καύσης του καπνού σε κλειστό χώρο, όπως στο χώρο εργασίας, στο σπίτι και σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των καπνιστών φθάνει το 30%.  Για αρκετά χρόνια το κάπνισμα των άλλων θεωρούνταν πως αποτελούσε περισσότερο ενόχληση παρά κίνδυνο για την υγεία. Στις μέρες μας έχει αποδειχθεί, πέρα από κάθε αμφιβολία, η βλαβερή επίδραση του παθητικού καπνίσματος σε παιδιά και ενήλικες. 

Το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ισχαιμική καρδιοπάθεια και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Έχει υπολογισθεί ότι μόνο το 25% του καπνού που παράγει κάθε τσιγάρο και πολύ λιγότερο κάθε πούρου ή του καπνού της πίπας, κατακρατείται από τον καπνιστή. Ο υπόλοιπος καπνός αποδίδεται στην ατμόσφαιρα. Έτσι σε ένα κλειστό χώρο ανάλογα με το πόσοι καπνίζουν και πόσο συχνά καπνίζουν, η ατμόσφαιρα ρυπαίνεται. 

«100% έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης»

Το newpost επικοινώνησε με τον Αναπληρωτή Καθηγητή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος μας είπε πως στους χώρους εστίασης και διασκέδασης δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των μη καπνιστών.

«Στους χώρους εστίασης και διασκέδασης υπάρχει 100% έκθεση στο παθητικό κάπνισμα και δεν περιλαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας των μην καπνιστών από τους χώρους εστίασης» είπε και πρόσθεσε πως «σε άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους εφαρμόζεται με αρκετή αποτελεσματικότητα το μέτρο». 

«Σκληρή μορφή βίας» το παθητικό κάπνισμα

Ο κ. Μπεχράκης είπε επίσης πως πρόκειται για «σκληρή μορφή βίας» το παθητικό κάπνισμα καθώς η μειονότητα είναι καπνιστές και βλάπτουν τους υπολοίπους.

Συγκεκριμένα είπε: «Το ζήτημα δεν είναι πόσο βλάπτει αλλά πως μπορούμε να βοηθήσουμε ώστε να πάψει αυτή η μορφή βίας, διότι πρόκειται για μια "σκληρή μορφή βίας" που ασκείται από κάποια μικρή μειονότητα. Οι καπνιστές δεν ξεπερνούν το 30% στην Ελλάδα, οι σε καθημερινή βάση καπνιστές».

Παράλληλα είε ότι στους εργασιακούς χώρους τηρείται, όχι απόλυτα αλλά σε μεγάλο βαθμό και έχει γίνει μεγάλη πρόοδος ακόμα και σε γραφεία και καταστήματα που δεν είναι χώροι εστίασης και διασκέδασης. Στις δημόσιες υπηρεσίες δεν θα βρείτε πια υπάλληλο με το τσιγάρο στο χέρι απέναντι σας, αν μπορεί να γίνονται κάποιες μικρές παραβιάσεις από δω και από κει, σημείωσε.

«Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί τα ίδια νοσήματα με του ενεργητικού»

«Η γκάμα νοσημάτων που προκαλεί το ενεργητικό κάπνισμα είναι η ίδια με του παθητικού καπνίσματος» μας είπε ο κ. Μπεχράκης, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ποιοι είναι τα «θύματα» του παθητικού καπνίσματος. 

«Θύματα του παθητικού καπνίσματος είναι κυρίως τα παιδιά, οι έγγυες γυναίκες και τα έμβρυα τους, είναι οι εργαζόμενοι που πολλές φορές εξαναγκάζονται στο κάπνισμα των προϊσταμένων τους και δεν έχουν την δυνατότητα να διαμαρτυρηθούν πουθενά... και κατά συνέπεια τίθεται ζήτημα προστασίας τους από την πολιτεία και όπου η πολιτεία δεν κάνει σωστά τη δουλεία της θα πρέπει να καταγγέλλεται» είπε.

Καταλήγοντας ο κ. Μπεχράκης ανέφερε πως «Αυτές είναι συνθήκες που δεν μπορούν να επιτραπούν στην Ευρώπη και  θα πρέπει γρήγορα και εμείς να εφαρμόσουμε μέτρα προστασίας για τους μη καπνιστές στα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».