Άρτεμις Παραδείσου 

Σύσκεψη για την ΔΕΘ πραγματοποιείται σήμερα στην Χαριλάου Τρικούπη με στόχο την καλύτερη προετοιμασία της εμφάνισης του Ευάγγελου Βενιζέλου από το βήμα της Έκθεσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να παρουσιάσει στην ΔΕΘ (8 Σεπτεμβρίου), ενώπιον των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο ουσιαστικά αποτελεί και μέρος της υπό επεξεργασία προγραμματικής συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Στη σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα συζητηθεί το θέμα της προγραμματικής συμφωνίας καθώς προέχει η οριστικοποίηση της απόφασης για την τύχη των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

Παρ' όλα αυτά όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ έχει αποστείλει ήδη στον πρωθυπουργό την πρότασή του για την προγραμματική συμφωνία, η οποία θα πρέπει όπως είπε να προσλάβει έναν γενικότερο χαρακτήρα συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τοποθετεί τη θητεία της κυβέρνησης σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ επαναλαμβάνει με ρητό τρόπο πως η χώρα και οι πολίτες δεν αντέχουν την λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων σε συνθήκες ύφεσης και ανεργίας.

Στη πρότασή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένει ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή με την λήψη μέτρων προστασίας των αδυνάμων, όπως για παράδειγμα η δημιουργία θέσεων απασχόλησης για κοινωφελή εργασία, ενώ υπάρχει αναφορά και στο θέμα των πλειστηριασμών.

Ειδικά για τους πλειστηριασμούς τονίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να βρεθεί σε κίνδυνο η πρώτη κατοικία των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων. Επίσης, τονίζεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος και να συνοδευτεί από αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.