Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Στον απόηχο της τηλεοπτικής μονομαχίας Μέρκελ - Στάινμπρουκ, για την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα και εν μέσω έντονων φημών και «περίεργων» δημοσιευμάτων για τις απαιτήσεις της τρόικας ενόψει της νέας διαπραγμάτευσης, η ελληνική κυβέρνηση ξεκινά μια δύσκολη εβδομάδα που θα ολοκληρωθεί με την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι τα τηρηθούν απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα με τα προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, τα οποία θα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα προωθείται το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης.

Οι συσκέψεις του πρωθυπουργού με τους στενούς συνεργάτες του είναι συνεχείς τις τελευταίες ημέρες καθώς προστίθενται οι τελευταίες λεπτομέρειες στην ομιλία που θα πραγματοποιήσει ο κ. Σαμαράς στη Θεσσαλονίκη την ημέρα των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Έκθεσης, ενώ το πρωθυπουργικό επιτελείο παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Στο κρίσιμο διάστημα που ακολουθεί, το Μέγαρο Μαξίμου βγάζει μπροστά στο «παιχνίδι» το χαρτί της σταθερότητας και αυτό θα είναι και το μήνυμα που θα στείλει ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ, όπου στόχος του είναι να παρουσιάσει στους πολίτες πειστικές απαντήσεις για το αν και πότε θα υπάρξει φως στο τούνελ και έξοδος από την κρίση.

Όπως έχει αποκαλύψει το newpost, η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, όπως η βαριά φορολογία, οι πλειστηριασμοί και τα χαράτσια, όπου θα ξεκαθαρίσει ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει εξαντληθεί και πως ο ίδιος δεν πρόκειται να υιοθετήσει νέα μέτρα περικοπών.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η αναφορά που έκανε ο κ. Σαμαράς στη χθεσινή συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, για το «λάθος του πρώτου μνημονίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη Θεσσαλονίκη πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα πρέπει να επικεντρωθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε αναπτυξιακά μέτρα, τα οποία θα αποτελούν και τον δεύτερο άξονα της ομιλίας του.

Στη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου για την ενίσχυση της σταθερότητας εντάσσονται και οι ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις του κ. Σαμαρά στην ίδια συνέντευξη ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια, αλλά και ότι δεν θα γίνει απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός βάζει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών και στρέφει τα πυρά του στην αντιπολίτευση ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζουν για το Φθινόπωρο τα κόμματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι όποιος δεν βλέπει τις αλλαγές που έχουν γίνει, «είναι δέσμιος του λαϊκισμού του» και προσθέτει ότι «ο κόσμος δεν τους ακούει και δεν τους ακολουθεί πια».

Ωστόσο ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού επιτελείου είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, γεγονός που θα αποτελεί ένα βαρύ διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στους δανειστές μας και το οποίο θα επιτρέψει να αποδεσμευτεί η χώρα από τα μνημόνια και το ΔΝΤ.

Έτσι, αν και σήμερα το απόγευμα συζητείται στην επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το πλάνο εξόδου της χώρας από την κρίση, θα είναι ο τρίτος βασικός άξονας της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ, καθώς ο σχεδιασμός της κυβέρνησης καταλήγει πλέον στην αποχώρηση του ΔΝΤ και της τρόικας από την Ελλάδα με το τέλος του μνημονίου το 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας έχει επιτύχει όλους τους συμφωνηθέντες στόχους και έχει εξασφαλίσει την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, που θα είναι κατά πολύ μικρότερες από τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα μπορέσει υπό αυτούς τους όρους να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές, στο β΄ εξάμηνο του 2014, όπου θα επιχειρήσει να δανειστεί ένα ποσό περίπου 3 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά τα ζητήματα πάντως, όπως και η προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της νέας συνάντησης που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις 18:00 σήμερα το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου.