"Το χρέος δεν αντιστοιχεί σε κρυολόγημα αλλά σε πνευμονία", δήλωσε ο υπουργός εσωτερικών αποκέντρωσης κ. Γ Ραγκούσης σε συνέντευξή του στα "Νέα", τονίζοντας πως το κλίμα είναι βαρύ.

"Η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων περνάει μεγάλες δυσκολίες- είτε είναι εργαζόμενοι είτε επαγγελματίες είτε βέβαια άνεργοι είτε νέοι με ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον".

"Στην πραγματικότητα μεταπολιτευτικά η χώρα έζησε σε μια τεχνητή οικονομική και κοινωνική ευφορία. Που εν πολλοίς βασιζόταν στη διολίσθηση της δραχμής και μετά την έλευση του ευρώ αποκλειστικά στην διόγκωση του εξωτερικού δανεισμού. Τότε το κλίμα ήταν καλό, η χώρα όμως βυθιζόταν. Σήμερα πληρώνουμε τα σπασμένα της γκρίζας πλευράς της μεταπολίτευσης, κυρίως τις εγκληματικές και ολέθριες πολιτικές της περιόδου 2004-09", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.

Ο υπουργός συνεχίζοντας τόνισε: "Βρεθήκαμε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έπρεπε να αντιστρέψουμε την πορεία των πραγμάτων. Ξεκινώντας υποχρεωτικά από το έλλειμμα. Βάλαμε τη χώρα σε μια δύσκολη, αλλά τη μόνη ορθή πορεία."

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός απάντησε: "Αν μπορούσαμε με εκλογές να μειώσουμε το χρέος, να κάναμε όχι μία, αλλά πέντε φορές. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ελληνικός λαός έδωσε την απάντησή του στο αν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι για την Ελλάδα η περίοδος σταθερότητας τριών ετών που εξασφαλίστηκαν με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών αποτελεί ένα πολύτιμο κεκτημένο που εξασφαλίζει στον τόπο την ανεκτίμητη δυνατότητα να πάρει ο ελληνικός λαός τις αποφάσεις του για το πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους, τη μεγαλύτερη απειλή για την πατρίδα."

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπάρχει πιθανότητα από τη Σύνοδο του Μαρτίου να φύγουμε με άδεια χέρια, ο υπουργός απαντά:

"Αυτή τη στιγμή η χώρα χρωστάει περίπου 340 δισ. ευρώ. Επιτέλους να σταματήσει κάθε επιπόλαιη, δημαγωγική και πρόχειρη ανάλυση. Το χρέος δεν αντιστοιχεί σε κρυολόγημα αλλά σε πνευμονία. Με αυτήν τη σοβαρότητα οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το ότι σήμερα το ελληνικό χρέος συζητείται ως ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι ένα θετικό πρώτο σήμα. Είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα του μαραθώνιου αγώνα του Πρωθυπουργού, καθώς πείσαμε ότι πιάνουμε τον ταύρο του ελλείμματος από τα κέρατα. Ότι έχουμε την αποφασιστικότητα και την ικανότητα να κάνουμε τομές που δεν γίνονταν επί δεκαετίες.

Και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, όπου θα ξεκαθαρίσει η πρώτη επίσημη τοποθέτηση της Ε.Ε., θα είναι η ώρα που η Ελλάδα επιτέλους θα πρέπει με όρους εθνικής ευθύνης και συναίσθησης της ιστορικής σημασίας των στιγμών να πάρει τις αποφάσεις της για το πρόβλημα του χρέους της".

Ο υπουργός Εσωτερικών συνέχισε: "Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλοι μια αλήθεια: το πρόβλημα του χρέους δεν είναι του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Είναι πρόβλημα όλων των κομμάτων, όλης της κοινωνίας, όλων των πολιτών, είναι πρόβλημα της Ελλάδας".

Tέλος, όσο για το καυτό θέµα των αλλοδαπών του Μεγάρου Υπατία δηλώνει µε ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι αδύνατο να υπάρξει γι’ αυτούς προνοµιακή µεταχείριση όταν υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες στη χώρα µας που βρίσκονται στην ίδια θέση. ∆ιαµηνύει µάλιστα στους εταίρους µας ότι το µεταναστατευτικό είναι πρόβληµα ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό. "∆εν θέλουµε να πάρουµε εµείς χρηµατοδοτήσεις, θέλουµε να πάρουν και εκείνοι µετανάστες".