Σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΚΕΔΕ και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με... φόντο τους «βλαχοδημάρχους» εξελίσσεται η κόντρα για τους χαρακτηρισμούς που απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στους τοπικούς άρχοντες. 

Κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφές μήνυμα ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να στηρίζει «φθαρμένους βλαχοδημάρχους που είχαν εκλεγεί με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ» ανοίγοντας έτσι ένα νέο μέτωπο με την κυβέρνηση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ξεκαθαρίσει με την εν λόγω δήλωση του προέδρου του ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει στις δημοτικές εκλογές του 2014 δημάρχους που έχουν εκλεγεί τρεις και τέσσερις τετραετίες στο παρελθόν, αλλά ούτε κοινούς υποψηφίους με τα κόμματα της συγκυβέρνησης θέτει νέους όρους σε μια φρασεολογία εκλογών, θα έλεγαν πολλοί.

Ασκούνης: Νεοσυντηρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για πλήρη απαξίωση του θεσμού από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η αναφορά του κ. Τσίπρα σε βλαχοδήμαρχους που έχουν εκλεγεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να σαρωθούν και άλλα πολλά, δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της.

Ιδιαίτερα σε μία περίοδο που όλοι οι δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στον διχασμό των δεκαετιών του '50 και του '60.

Λυπάμαι που αναγκάζομαι με τη δήλωσή μου αυτή να υποστηρίξω τα αυτονόητα, αλλά φαίνεται ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την Αριστερά.

Άραγε, δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους, αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς; Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνον οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. «Φαίνεται», σημειώνει, «ότι η καθυστέρηση, ο νεοσυντηρητισμός και ο παλαιοκομματισμός φωλιάζουν και σε κομματικούς φορείς που επικαλούνται την πρόοδο και την αριστερά».

ΣΥΡΙΖΑ: Αναγνωρίζει τον εαυτό του στον χαρακτηρισμό

Η Κουμουνδούρου δεν άφησε ασχολίαστη την δήλωση του κ. Ασκούνη επιμένοντας στους χαρακτηρισμούς και σε καυστικά σχόλια. 

Το ότι αναγνωρίζει τον εαυτό του στους «βλαχοδήμαρχους» και διαμαρτύρεται, είναι θέμα αυτογνωσίας, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνει λόγο για δήλωση του «τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου» από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ.

«Ο κ. Ασκούνης, με μια ασυνήθιστη δήλωση, τύπου κυβερνητικού εκπροσώπου, επιλέγει να καταγγείλει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασυνήθιστη, επειδή τόσα χρόνια μας έχει συνηθίσει σε υποτονικές και ενδοτικές δηλώσεις, όταν οι κυβερνήσεις που συνεργάζεται οδηγούν την Αυτοδιοίκηση στο τέλος της. Τότε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ξεχνάει την αυτονομία και την αυτοτέλεια του θεσμού που επικαλείται. Τότε, ξεχνάει τις μνημονιακές πολιτικές των κυβερνήσεων που οδηγούν την Αυτοδιοίκηση σε κατάρρευση. Τότε, γενικά ξεχνάει ότι είναι δήμαρχος και λειτουργεί ως κομματικός βαστάζος, που αποστολή του είναι να καταλαγιάζει την οργή των αιρετών ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές», αναφέρει στην απαντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «ειρωνεία ένας αυλάρχης των μνημονιακών κυβερνήσεων και συνένοχος στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε κρατική υπηρεσία και παράρτημα του ΤΑΙΠΕΔ, να επικαλείται με στόμφο τη χειραφέτησή της».

Μιχελάκης: Να ανακαλέσει ο Τσίπρας

Σε υψηλούς τόνους απάντησε και η κυβέρνηση με ανακοίνωση του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος ζητά από τον κ. Τσίπρα να ανακαλέσει όσα δήλωσε για τους δημάρχους. 

«Δεν ξέρω ποιο πρότυπο δημάρχου έχει υπόψη του ο κ. Αλ. Τσίπρας. Χρησιμοποιώντας, όμως, ύβρεις που παραπέμπουν σε άλλες εποχές,  προσβάλλει, όχι μόνον την πλειοψηφία των δημάρχων, αλλά και τις πλειοψηφίες των πολιτών που τους επέλεξαν», παρατήρησε ο κ. Μιχελάκης. Υποστήριξε ακόμη ότι οι χαρακτηρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ «συνιστούν ύβρι στην ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε στη συνέχεια τον κ. Τσίπρα ότι «προσπαθεί να διασύρει, να πολώσει και να διχάσει βρίζοντας», ενώ όπως είπε, οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν ταυτόχρονα, μια προσπάθεια καθυπόταξης της αυτοδιοίκησης στο κόμμα του. Τον κάλεσε τέλος να ανακαλέσει τις «ύβρεις» και να δείξει σεβασμό στους θεσμούς, στους εκλεγμένους δημάρχους και τους δημότες που τους επέλεξαν.

ΑΝ.ΓΑΛ.