Τα στοιχεία έρευνας η οποία προκαλεί σοκ στην «γονατισμένη» από τα μνημόνια και την ύφεση ελληνική κοινωνία είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις από το υπουργείο Εργασίας

Τα στοιχεία της έρευνας του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εργασίας, το οποίο έκανε λόγο για «απαισιόδοξους προφήτες», οι οποίοι « χρησιμοποιώντας τα χειρότερα σενάρια μαθηματικών μοντέλων προβλέπουν την καταστροφή, κάνοντας παιχνίδια εντυπωσιασμού».

Επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία, το υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται πιο αισιόδοξο: 

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός αύξησης των ανέργων σε ετήσια βάση μειώθηκε από το 42,8% τον Ιούλιο του 2012, σε 16,3% τον Μάιο του 2013, υποδηλώνοντας την ανάσχεση των αυξητικών ρυθμών της ανεργίας και σαφή δείγματα σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του υπουργείου τονίζει: 

«Οι απαισιόδοξες προβλέψεις αγνοούν επίσης, ότι η ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας και σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, διαμορφώνουν ένα νέο δυναμικό, ανταγωνιστικό και εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που θα παράγει νέες θέσεις εργασίας με μεγαλύτερους ρυθμούς απ’ ότι στο παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ότι  το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών με την ευκαιρία της ΔΕΘ, περιγράφει με μελανά χρώματα το παρόν και το μέλλον των ελλήνων εργαζομένων.

«Άνεργη ανάπτυξη»

Σύμφωνα με το ΙΝΕ, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 20 χρόνια προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10%, τη στιγμή που οι προβλέψεις του Ινστιτούτου υποστηρί για ανεργία θα αγγίξει το 30% στα  τέλη του έτους.

Όπως σημειώνει το ΙΝΕ, ακόμα και εάν έρθουν οι επενδύσεις, αυτές το πιθανότερο είναι να δημιουργήσουν τη λεγόμενη «άνεργη» ανάπτυξη καθώς θα αφορούν σε σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.

Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο - ενδεικτικό του αντίκτυπου που έχουν τα μέτρα εσωτερικής υποτίμησης που έφερε το μνημόνιο- είναι το γεγονός ότι η πτώση της εγχώριας ζήτησης έπεσε δραματικά αγγίζοντας τα επίπεδα του 1999!

Σύμφωνα με την έκθεση, η αγοραστική δύναμη των αποδοχών του συνόλου των μισθωτών μειώθηκε κατά την περίοδο 2010-2013 κατά 37,2%. 

Επομένως ο μέσος μισθωτός, πριν φορολογηθεί το εισόδημα του, έχει απολέσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης των αποδοχών που είχε το 2009. Εξαιτίας και της υψηλής ανεργίας οι μισθωτοί ως κοινωνική ομάδα έχουν απολέσει κατά τι περισσότερο από το 1/3 της αγοραστικής τους δύναμης. 

Όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ το, 2014 θα έχουν απωλέσει περίπου το 50% της αγοραστικής δύναμης που είχαν το 2009.