Την ιδιαίτερη ανησυχία της Κούβας για την κατάσταση στην Συρία, εξέφρασε ο πρεσβευτής της Αβάνας στη Αθήνα, Οσβάλντο Ματρίνεζ (Osvaldo Martinez) στη συνάντησή του με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προσθέτοντας ότι η Κούβα «παρακολουθεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα που είναι ο προθάλαμος της επίθεσης, για να εκπληρωθεί το όνειρο των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο της Συρίας» σύμφωνα με σχετικό δελτίο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Μέσω του ελέγχου της Συρίας επιδιώκεται ο έλεγχος του Λιβάνου και ανοίγει ο δρόμος για το Ιράν» ανέφερε ο Κουβανός πρεσβευτής συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές» και επισημαίνοντας ότι «ανεξάρτητα από τη θέση που παίρνει κάποιος απέναντι στη συριακή κυβέρνηση, υπεύθυνος για τις εξελίξεις στη χώρα του είναι ο συριακός λαός».

«Μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η κινητοποίηση των λαών. Αυτό υπολογίζει ο ιμπεριαλισμός. Μιλάμε για πολύ ευαίσθητη περιοχή και σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης τα προβλήματα θα οξυνθούν, θα επεκταθούν» ανέφερε ο κ. Μαρτίνεζ, ο οποίος ενημέρωση τον κ. Κουτσούμπα για την παρέμβαση του Φιντέλ Κάστρο κατά της στρατιωτικής επέμβασης και τη δράση που αναπτύσσεται στη Λατινική Αμερική. 

Από την πλευρά του, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ενημέρωσε τον πρεσβευτή της Κούβας για τις θέσεις και τη δράση του κόμματός του κατά της σχεδιαζόμενης στρατιωτικής επέμβασης. Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε τη βασική αρχή του ΚΚΕ: «Ο μόνος αρμόδιος για τα προβλήματα της χώρας είναι ο συριακός λαός και έχουμε υποχρέωση να αντιταχθούμε στην επέμβαση των ΗΠΑ και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Πρόσθεσε, δε, πως «η προπαγάνδα τους για τα χημικά όπλα μυρίζει προβοκάτσια από μακριά. Η μόνη δύναμη που μπορεί να αποτρέψει την επίθεση είναι η εργατική τάξη, οι λαοί παλεύοντας μαζί με τις ριζοσπαστικές, επαναστατικές δυνάμεις. Έτσι μόνο μπορούμε να έχουμε ακόμα και μικρές νίκες».

«Δεν μας εφησυχάζει η μικρή παράταση της επίθεσης λόγω της απόφασης του βρετανικού Κοινοβουλίου και της συνεδρίασης του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Αλλά κι αυτό είναι δείγμα της αξίας της λαϊκής πίεσης. Ξέρουμε ότι οι ιμπεριαλιστές ελίσσονται αλλά δεν αφήνουν τον στρατηγικό τους στόχο, κι αυτός είναι η επίθεση στη Συρία, το Ιράν, ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.