Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης ανεβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της ΔΕΘ αλλά και των δημοτικών εκλογών του 2014 υιοθετώντας μια φρασεολογία εκλογών και θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα του καίριου ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και της «διαφθοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στους δημάρχους που προέρχονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με χαρακτηρισμούς όπως «διεφθαρμένοι» και «βλαχοδήμαρχοι» πυροδότησε το πολιτικό κλίμα και άνοιξε μια συζήτηση περί απαξίωσης των θεσμών.

Οι αντιδράσεις εκ των έσω και οι… παλιές συνεργασίες

Οι αντιδράσεις προήλθαν και από τα ενδότερα του ΣΥΡΙΖΑ, με την έκδηλη διαφωνία του βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά ο οποίος σχολίασε ότι «προσωπικά δεν θα χρησιμοποιούσα αυτήν τη λέξη. Οι δήμαρχοι, μ' αυτό που ασχολούνται αυτήν τη στιγμή, είναι να ακολουθούν τις επιταγές της κυβέρνησης και του «Καλλικράτη» και τίποτε άλλο.

Απαντώντας, δε, στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει δημάρχους που είχαν στο παρελθόν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσουκαλάς υποστήριξε ότι «αν υπάρξουν μεμονωμένες περιπτώσεις, θα αξιολογηθούν. Μέσα στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής είναι και το θέμα των πλατειών συμμαχιών».

Αν και στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας με την επίθεσή του στους… βλαχοδημάρχους φαίνεται να κλείνει οριστικά κάθε πόρτα συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές με άτομα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (και φυσικά τη ΝΔ), κατά το πρόσφατο παρελθόν ουκ ολίγες φορές στήριξε υποψηφίους στην τοπική αυτοδιοίκηση με ψηφοδέλτιο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ.

Για του λόγου το αληθές, στις δημοτικές εκλογές του 2010, ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε υποψήφιο προερχόμενο από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο δήμο Δέλτα. Ο υποψήφιος τότε δήμαρχος Γρηγόρης Ουζούνης από το ΠΑΣΟΚ έλαβε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς χωρίς ωστόσο να εκλεγεί.

Να σημειωθεί ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκαν το 2010 τέσσερις δήμαρχοι, ο Χρ. Κορτζίδης στην δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο Δ. Φωκιανός στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης, ο Γ. Δημαράς στην Πάτρα και ο Π. Φιλίππου στο δήμο Σαρωνικού

Ανατρέχοντας στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2006, το… φλέρτ του ΣΥΝ με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές ήταν πιο έντονο. Πιο συγκεκριμένα, στις νομαρχιακές του 2006 οι δύο πολιτικοί πόλοι παρά τις ιδεολογικές διαφορές στήριξαν από κοινού δύο υποψηφίους, τον Βασίλη Ιωάννου στο νομό Πρέβεζας και τον Μανώλη Κάρλα στο νομό Σάμου. Όσον αφορά στις δημοτικές εκλογές του 2006, ο ΣΥΝ στήριξε υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ, στο δήμο Λιοσίων, τον Νίκο Ζενέτο, στον Πύργο Ηλείας, τον Γεράσιμο Παρασκευόπουλο, στο Κιλκίς, τον Δημήτρη Τερζίδη, στον Άγιο Νικόλαο, τον Δημήτρη Κουνενάκη, στην Πρέβεζα, τον Μιλτιάδη Κλάπα, στη Σάμο, τον Φίλιππο Πετρούσκα, στη Φωκίδα, τον Ασημάκη Ασημακόπουλο και στο Πέραμα Πειραιά τον Γιάννη Γλύκα.

Αν και οι αποστάσεις που κρατά σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ από υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλες, το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει στηρίξει δημάρχους που πρόσκεινται στο Κίνημα, αλλά και εγκολπώνοντας αρκετούς πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ίσως κατά πολλούς απαιτεί μια  πιο προσεκτική χρήση χαρακτηρισμών.

Αναθέρμανση… πολιτικού κλίματος

Στην πραγματικότητα πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει στην αντεπίθεση επιλέγοντας καυστικά σχόλια για τους τοπικούς άρχοντες με τελικό στόχο την κυβερνητική πολιτική, τα «διεφθαρμένα μνημονιακά κόμματα» και την… αναθέρμανση ενός εκλογικού κλίματος προς όφελος του κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης σε συνέντευξή του χτες στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι «ΠΑΣΟΚ-ΝΔ κυβερνούν τρεισήμισι μήνες χωρίς προγραμματική συμφωνία γιατί απλούστατα το πρόγραμμά τους είναι το Μνημόνιο. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα πλήρες, πιο επεξεργασμένο εκλογικό-κυβερνητικό πρόγραμμα για το τι θα κάνουμε  άμεσα, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, με διαρκή επαφή με τον κόσμο, μιλώντας τη γλώσσα των λύσεων».

Για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι ο κόσμος ζητά και στην Αυτοδιοίκηση ικανούς, έντιμους, εργατικούς ανθρώπους, με φρέσκες ιδέες, με επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική καταξίωση, που δεν είναι μέρος του αυτοδιοικητικού κατεστημένου. «Ο κόσμος που στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να βρει τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες νοοτροπίες που εγκαταλείπει».

Η Κουμουνδούρου παρά τον… πόλεμο ανακοινώσεων  επέμεινε στους χαρακτηρισμούς και μάλιστα προέβη σε αποτίμηση του θολού βίου δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Όπως ανέφερε η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της, «Αλήθεια, πως αποκαλούν εκεί στη ΝΔ και στην κυβέρνηση γενικότερα τους κ.κ. Παπαγεωργόπουλο, Ψωμιάδη, Λιακόπουλο, Μπαλάσκα, αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της ΝΔ και φίλους του κ. Σαμαρά;

Αυτές είναι μερικές από τις πρόσφατες περιπτώσεις που έλαβαν χώρα και ο κατάλογος των ονομάτων είναι μακρύς από διάφορους εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση και όχι μόνο, όπου η διαφθορά, η διασπάθιση δημοσίου χρήματος, οι καταχρήσεις και οι κομπίνες ήταν ο κανόνας για τους αιρετούς και τα κόμματά τους, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αποτέλεσαν διαχρονικά τη μήτρα της διαφθοράς και της διαπλοκής».