Έντονα ενοχλημένο εμφανίζεται το οικονομικό επιτελείο για τις διαρροές σχετικά με τη μείωση του πετρελαίου θέρμανσης, λίγες ημέρες πριν από τη νέα κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βάζει οριστικό τέλος στο θέμα αυτό, δηλώνοντας στην «Καθημερινή»: 

«Δεν είναι ώρα για μείωση φόρων. Δεν έχουμε πετύχει ακόμη πρωτογενές πλεόνασμα. Είμαστε στον σωστό δρόμο, έχουμε καλύψει τα 2/3 της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απέχουμε ακόμη από τον τελικό στόχο. Θα ήταν λάθος να θέσουμε τέτοιο ζήτημα τώρα. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης όπως έχει χαραχθεί από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών».

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός κλείνει όλες τις συζητήσεις για το ζήτημα αυτό, οι οποίες διαρκούν από τις αρχές τους έτους.

Τα μειωμένα έσοδα από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των καυσίμων οφείλονται κατά κύριο λόγo στη μείωση της κατανάλωσης λόγω της αδυναμίας των νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο, στο μεγάλο «στοκάρισμα» πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλότερη τιμή και στις καλές καιρικές συνθήκες που λειτούργησαν ευνοϊκά για τους καταναλωτές όχι όμως και για τα δημόσια ταμεία.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι καταπολεμήθηκε το λαθρεμπόριο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, εξέλιξη που καταδεικνύει ότι τα προηγούμενα χρόνια διοχετεύονταν στην αγορά ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης που προορίζονταν για άλλες χρήσεις.

Ο κ. Στουρνάρας σημειώνει: «Οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εξισώθηκαν για να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο. Αν μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το θέρμανσης, θα ανοίξουμε πάλι ένα παράθυρο στους λαθρεμπόρους. Μπορούμε να εξετάσουμε απλοποίηση των κριτηρίων για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, αλλά όχι μείωση ΕΦΚ. Σημειώνω ότι πέρυσι δεν απορροφήθηκε το ποσό που είχε διατεθεί από τον προϋπολογισμό για επίδομα θέρμανσης».