current views are: 2

3 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:13

Αντώνης Σαμαράς: Πάμε για μάχη με την τρόικα

Το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση της Αμυντικής Βιομηχανίας εν λειτουργία φαίνεται πως μπλοκάρει η τρόικα.

Δημοσίευση 10:13’
αρθρο-newpost

Το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση της Αμυντικής Βιομηχανίας εν λειτουργία φαίνεται πως μπλοκάρει η τρόικα.

Το κυβερνητικό σχέδιο για εκκαθάριση της Αμυντικής Βιομηχανίας εν λειτουργία φαίνεται πως μπλοκάρει η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το μείζον αυτό θέμα ήταν προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, η οποία ωστόσο αναβλήθηκε έπειτα από απόφαση των εκπροσώπων των δανειστών.

Σε e-mail που ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και το οποίο εστάλη από την τρόικα, ζητείται να μπει εδώ και τώρα «λουκέτο» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και την ΕΛΒΟ.

Η κυρία Γεννηματά, η οποία είναι υπεύθυνη για την Αμυντική Βιομηχανία, επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο και ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις.

«Φώφη, πάμε για μάχη» ήταν η ξεκάθαρη απάντηση του κ. Σαμαρά στην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα υπάρξει συνέχεια στο θέμα αυτό καθώς δεν υπάρχει λόγος να πάμε σε τεχνοοικονομικές συζητήσεις και αναλύσεις ενώ σημείωσε πως πρέπει εδώ και τώρα να υπάρξει πολιτική λύση και αυτή πρέπει να αναζητούμε.

Όλο το παρασκήνιο της «εμπλοκής»

Η σχετική πρόταση για την εκκαθάριση της Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία είχε γίνει δεκτή τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από τον κ. Σαμαρά εστάλη στην τρόικα την πρηγούμενη εβδομάδα.

Την προηγούμενη Πέμπτη, αν και είχε προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη με την τρόικα για το θέμα αυτό, αναβλήθηκε τελικά από τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι ζήτησαν χρόνο για να επεξεργαστούν τη πρόταση.

Τη Δευτέρα, εστάλη e-mail από την τρόικα, το οποίο αναφερόταν στις τρεις εταιρείες ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και στο οποίο σημειωνόταν πως οι προτάσεις δεν είναι ρεαλιστικές και βιώσιμες και θα πρέπει η κυβέρνηση να εξετάσει το κλείσιμο των επιχειρήσεων χωρίς να υπάρξουν αποζημιώσεις στους εργαζόμενους.

Ειδικότερα για τα ΕΑΣ, τονίζεται στο e-mail πως χρειάζονται 144 εκατ. ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία.

Από την ελληνική πλευρά, ωστόσο, τονίζεται πως αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και προσθέτουν πως χρειάζονται 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιστραφούν στο Δημόσιο μέσα από λειτουργία εταιρείας. Ταυτόχρονα, στη σχετική μελέτη σημειώνουν πως χρειάζονται και άλλα 12 εκατ. ευρώ για το πακέτο εθελουσίας εξόδου για 350 άτομα επί συνόλου 818 (ΕΑΣ). 

Η κυρία Φώφη Γεννηματά έστειλε τα σχετικά e-mail τόσο στον υπουργό Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και στον υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, σύμβουλοι επεξεργάζονται τεχνοκρατική απάντηση, ενώ η αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά ζήτησε να γίνουν παρεμβάσεις στο ανώτατο δυνατό επίπεδο γιατί «υπό την πίεση επόμενης δόσης αργά ή γρήγορα το θέμα θα έρθει σε αδιέξοδο».

Από την πλευρά του Μαξίμου, το γραφείο του πρωθυπουργού ανέλαβε να συντονίσει τα επόμενα βήματα καθώς η αρχική προθεσμία έληξε στις 30 Αυγούστου.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Άμυνας και συμβούλων με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

 


σχετικα αρθρα