current views are: 1

3 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση10:56

Τι απάντησε ο Στουρνάρας για το «κούρεμα» των καταθέσεων

Ερωτήματα προκύπτουν από την στάση που κράτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής της Νέας Μέρας Νίκος Σταυρόγιαννης.

Δημοσίευση 10:56’
αρθρο-newpost

Ερωτήματα προκύπτουν από την στάση που κράτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής της Νέας Μέρας Νίκος Σταυρόγιαννης.

Ερωτήματα προκύπτουν από την στάση που κράτησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής της Νέας Μέρας Νίκος Σταυρόγιαννης. Στην ερώτησή του ο κ. Σταυρόγιαννης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να του απαντήσει εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποκλείει το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών τραπεζών σε νέα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και φυσικά εάν αντιλαμβάνεται πως μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμεί με νέο κούρεμα καταθέσεων των ελλήνων αποταμιευτών. Επίσης ο κ. Σταυρόγιαννης ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της BlackRock σχετικά με τις τράπεζες.

Ο κ. Στουρνάρας ναι μεν απάντησε στον βουλευτή της Νέας Μέρας, όμως στην απάντησή του δεν χρησιμοποίησε στοιχεία του υπουργείου ή έστω την προσωπική του άποψη, αλλά επικαλέστηκε στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας απέστειλε στον κ. Σταυρόγιαννη έγγραφο της ΤτΕ το οποίο υπογράφει η κ. Α. Ζέρβα, υποδιευθύντρια της τραπέζης και στο οποίο αναφέρεται πως η έκθεση της BlackRock δεν επιτρέπεται από τις κείμενες διατάξεις να δοθεί ολόκληρη στη δημοσιότητα, καθώς σε αυτήν περιέχονται στοιχεία και πληροφορίες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων περί υπηρεσιακού – επαγγελματικού απορρήτου. 

Σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, στο έγγραφο που επικαλέστηκε ο κ. Στουρνάρας απορρίπτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ «το γεγονός ότι παραμένει ακόμη αχρησιμοποίητο ενα σημαντικό “μαξιλάρι“ ασφαλείας άνω των 5 δισ. ευρώ από το ποσό των 50 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο ΤΧΣ για τη χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αντικρούει τον ισχυρισμό ότι τυχον “νέα ανακεφαλαιοποίηση ισοδυναμεί με κούρεμα καταθέσεων των ελλήνων αποταμιευτών».

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Στουρνάρας, για ποιό λόγο δεν απάντησε ο ίδιος στον βουλευτή της Νέας Μέρας και χρησιμοποίησε ως απάντηση έγγραφο που υπογράφει η υποδιευθύντρια της ΤτΕ; 
Για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε τα έγγραφα που επικαλέστηκε ο κ. Στουρνάρας.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.


σχετικα αρθρα