Τα εγκαίνια των κεντρικών γραφείων της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην οδό Αμερικής, με τον πρόεδρο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο να δίνει το στίγμα του, με αφορμή και τη σημερινή επέτειο του ΠΑΣΟΚ, προαναγγέλοντας κάλεσμα σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.

«Η σημερινή επέτειος είναι διπλή: α) για το κίνημα του λαού που διεκδίκησε και πέτυχε την παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα, το 1843, και β) για την ίδρυση της μεταπολιτευτικής έκφρασης της Δημοκρατικής Παράταξης, του ΠΑΣΟΚ.
Το κόμμα μας που ιδρύθηκε από τέσσερις χιλιάδες πολίτες, η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, ένα κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, έχει ήδη ζωή τεσσάρων περίπου μηνών. Με τον αγώνα μας κάναμε ήδη καίριες προτάσεις νόμου στη Βουλή αλλά και καίριες παρεμβάσεις, και διαθέτουμε δομή σχεδόν σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας με:
α) το χτύπημα της γραφειοκρατίας που αποκλείει την ένταξη στην επιχειρηματικότητα,
β) την προώθηση αδάπανων μέτρων για τη στήριξη της υφιστάμενης επιχειρηματικότητας,
γ) την εκπόνηση ενός πενταετούς προγράμματος επιστροφής στην Ευημερία, τη Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη,
δ) τη συμβολή στην επανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, που θα βοηθήσει τη χώρα και τους πολίτες να αποφύγουν τους δημαγωγούς και τα πολιτικά άκρα.

«Η Δημοκρατική Παράταξη, ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς, παρακμάζει γιατί διαχειρίστηκε, μόνη αυτή, τη μεγαλύτερη κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Η χώρα μας κινδυνεύει να υποστεί και μία άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση, που θα επιδεινώσει τόσο την οικονομική όσο και την πολιτική της κρίση. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες , ειλικρινείς, σοβαρές και πολιτικά έντιμες. Η Δημοκρατική Παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες. Ανήκει στο 50% του ελληνικού λαού που την πίστεψε. Πρέπει να συναντηθούμε με τους πολίτες αυτούς. Όχι όμως ενώνοντας κινδυνεύουσες πολιτικές καριέρες, ή συγκολλώντας πολιτικές αοριστείες και μικρο-πολιτικές προτεραιότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόπειρα της Συμμαχίας του 1977, όπου συγκεντρώθηκαν πολλές προσωπικότητες, αλλά δεν έπεισαν και καταδικάστηκαν από τον ελληνικό λαό. Ο λαός έχει κριτήριο και καταλαβαίνει. Πρέπει να στοχεύουμε τώρα, όσο ακόμη είναι ο καιρός κατάλληλος, και να επιτύχουμε την προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς» ανέφερε.

«Για το σκοπό αυτό επιλέγουμε την πιο κατάλληλη για την ώρα επιδίωξη: Την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος, την αναθεώρηση του Συντάγματος που θα οδηγήσει στην Δ´ Ελληνική Δημοκρατία. Δυστυχώς, η κρίση του πολιτικού μας χώρου δεν μας επιτρέπει να έχουμε την κοινοβουλευτική δύναμη, ώστε να καταθέσουμε μόνοι μας πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος. Είμαστε σαράντα εννέα βουλευτές, ενώ απαιτούνται πενήντα. Είμαστε όμως σαράντα εννέα. Ας καθίσουμε, λοιπόν, σε ένα στρογγυλό τραπέζι για να καταλήξουμε σε μια κοινή πρόταση. Θα απευθυνθούμε σήμερα με επιστολή μας στους προέδρους του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ κ. Κουβέλη, καθώς και στους πέντε ανεξάρτητους βουλευτές του πολιτικού μας χώρου. Είμαστε όλοι μαζί σαράντα εννέα. Ας κάνουμε τώρα την αρχή. Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε αποδείξει πως μπορούμε. Δίχως κούφια λόγια και φανφάρες. Η δική μας πρόταση έχει ως βάση της την απόκτηση αυτών που μας λείπουν. Τα τετριμμένα του μεταπολιτευτικού συστήματος δεν έρχονται πρώτα. Τα περί εκλογικών νόμων κοκ καλά είναι, αλλά όχι ως πρώτες προτεραιότητες» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα επισήμανε ότι «πρώτες προτεραιότητες είναι οι ριζοσπαστικές αλλαγές στη Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη και τη συμμετοχή του πολίτη. Ας δεχτούμε λοιπόν την πρόκληση της αλλαγής του Συντάγματος ως ένα προαπαιτούμενο ειλικρίνειας, σοβαρότητας και πολιτικής εντιμότητας. Αν περάσουμε με επιτυχία αυτό το πρώτο στάδιο, τότε θα είναι ανοικτός και σίγουρος ο δρόμος για ένα εκλογικό μέτωπο των δυνάμεων του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Οι πολίτες ζητούν σύγκλιση με βάση ένα κοινό, αναλυτικό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα αφορά τους ίδιους και την Ελλάδα, κι όχι ψεύδη, δημαγωγίες, προσωπικές ματαιοδοξίες, τεχνητές συγκολλήσεις και τα συναφή. Ας προχωρήσουμε λοιπόν τώρα, χωρίς καθυστερήσεις και υπεκφυγές».