«Το ΠΑΣΟΚ της Μεταπολίτευσης έχει πεθάνει προ πολλού», υποστήριξε ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας από το βήμα του διήμερου πολιτικοεπιστημονικού συμποσίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συμπλήρωση 39 ετών από την ίδρυσή του.

Ο κ. Σκανδαλίδης κατήγγειλε τον αριστερό λαϊκισμό «που προβάλλει ανέξοδη καταγγελία που θα ακυρώνει μνημόνια στα λόγια, που υπόσχεται να αποκαταστήσει ό,τι καθήλωνε τη χώρα», προσθέτοντας όμως ότι «οφείλουμε παράλληλα να καταγγείλουμε και τον δεξιό λαϊκισμό, αυτούς που επενδύουν στο φόβο που ομνύουν στο αλάθητο της συνταγής, που υποτάσσονται σε κάθε απαίτηση των τεχνοκρατών της τρόικα, που καλλιεργούν παντού μονόδρομους».

Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως «δεν είμαστε ένα μικρό ΠΑΣΟΚ προσαρτημένο σε ένα μακροχρόνιο συνασπισμό εξουσίας», ενώ έκανε λόγο για έναν «πρόσκαιρο ιστορικό συμβιβασμό» που επιβάλλει όμως «να επιστρέψουμε στον φυσικό μας χώρο», την Κεντροαριστερά. 

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τον χρονικό ορίζοντα των συνεργασιών μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και ότι εμείς θα αγωνιστούμε για μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση. Η κεντροαριστερά τώρα πρέπει να γίνει ο τρίτος πόλος απέναντι σε δύο μονομάχους που δεν εκφράζουν ούτε το 40%», είπε, δίνοντας το στίγμα του τι δέοντος γενέσθαι για το κόμμα του στη συνέχεια. 

«Χρειάζεται τολμηρό και ριζοσπαστικό σχέδιο με αφετηρία την αλλαγή της συνταγής του μνημονίου εντός των διεθνών δεσμεύσεων. Νέο παραγωγικό μοντέλο, συνταγματική αναθεώρηση, αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους», κατέληξε.