«Το ΠΑΣΟΚ συμφιλιώνεται με την ιστορία του, κοιτώντας προς το μέλλον» τόνισε ο Πάρις Κουκουλόπουλος κατά την τοποθετησή του στη διημερίδα για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος.

Ο κ. Κουκουλόπουλος έκανε λόγο για «προσπάθεια παλινόρθωσης του κράτους της δεξιάς από τη ΝΔ» και «παρωχημένες αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επιστροφής στο παρελθόν» που «πρέπει να μας κινητοποιήσουν». 

Τόνισε παράλληλα τον κεντρικό ρόλο του ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά, σημειώνοντας ότι «σε εμάς πέφτει ο κλήρος μια ακόμα φορά να δώσουμε πνοή στη χώρα».

Ο κ. Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στους ιστορικούς λόγους που ευθύνονται για την υστέρηση της χώρας στο πεδίο του κράτους, τονίζοντας ότι πρέπει να ξεπεραστεί και να δοθεί απάντηση, για να υπογραμμίσει ότι «σε μια πορεία εθνικής ολοκλήρωσης το ζήτημα του κράτους είναι πρωτεύουσας σημασίας γιατί εκεί εδράζεται η βασική διαφορά της χώρας μας στις ώριμες δημοκρατίες». 

Επεσήμανε ακόμα ότι για το ΠΑΣΟΚ, την κεντροαριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, έχει τεράστια σημασία να δώσει μάχη για το κράτος «δίνοντας νόημα στο δημόσιο διάλογο». 

Επ' αυτού, έφερε ως παράδειγμα το στερεότυπο που έχει επικρατήσει για την έννοια «μεταρρύθμιση» ως κάτι αρνητικό ή που προορίζεται για λίγους. «Είναι η βασικότερη έννοια της παράταξής μας, πρέπει να της δώσουμε ξανά νόημα και να την πάρουμε πίσω» υπογράμμισε.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κορυφαία των μεταρρυθμίσεων δεν είναι άλλη από το εθνικό φορολογικό σύστημα και ότι η κινητικότητα πρέπει να έχει μόνιμο χαρακτήρα. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής και ότι πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες της Αθήνας.