Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Αν κάποιο στοιχείο αναδείχθηκε έντονα στην χθεσινή πρώτη ημέρα του επιστημονικοπολιτικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την επέτειο της 3η Σεπτέμβρη αυτό βρίσκεται στην εικόνα πως ένα μεγάλο κομμάτι ιστορικών στελεχών αδυνατεί ακόμη και τώρα να αποδεχθεί την συμπόρευση με την Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση χθες είχε ως επίκεντρο την Κεντροαριστερά, όμως όλα τα παλαιά στελέχη του κόμματος που παρενέβησαν με ομιλίες τους χαρακτήρισαν ως συμβιβασμό την συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία ζητώντας από την ηγεσία του κόμματος να διευκρινίσει άμεσα μέχρι πού μπορεί να φθάσει η συνεργασία με το κόμμα της Συγγρού.

Κοινός τόπος στις τοποθετήσεις των Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, Δημήτρη Ρέππα και Κώστα Σκανδαλίδη ήταν η ανησυχία για την ταύτιση με την δεξιά, άλλωστε και οι τρεις τόνισαν στις ομιλίες τους πως το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την κρίση από την Νέα Δημοκρατία, μία κρίση που προκάλεσε η κυβέρνηση Καραμανλή.

Δεν παρέλειψαν δε να ασκήσουν κριτική και στον Αντώνη Σαμαρά διότι μετά την παραίτηση Παπανδρέου για να στηρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου αξίωσε την διενέργεια εκλογών προκειμένου σήμερα να παίρνει ακόμη πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα απ' ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε μάλιστα από τον κ. Βενιζέλο να ξεκαθαρίσει άμεσα ότι η σχέση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ πρέπει να τελειώσει στις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν υπαινισσόμενος μάλιστα ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα πρέπει να στραφεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ με όλα του τα στραβά εάν επιθυμεί μια προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο Μιλτιάδης Παπαιωάννου ζήτησε να εγκαινιαστεί διάλογος με τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν μπορεί όπως είπε να εξαιρεθεί από την Κεντροαριστερά, ενώ ακόμη πιο σαφής ο Δημήτρης Ρέππας ζήτησε κυβερνητική συνεργασία του κόμματός του με την Κουμουνδούρου.

Ασφαλώς και οι τρεις όπως άλλωστε και το σύνολο των ομιλητών συμφώνησαν πως ΠΑΣΟΚ και Κεντροαριστερά πάνε μαζί. Επομένως όλες οι πρωτοβουλίες του κινήματος από εδώ και πέρα θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση της σοσιαλδημοκρατίας.

Σήμερα, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου στην μεγάλη αίθουσα του πολιτιστικού χώρου "Ελληνικός Κόσμος" στον Ταύρο. Όπως επίσης και το στίγμα που θα δώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου για την από εδώ και πέρα πορεία του κινήματος και την μάχη των ευρωεκλογών.

Σε επίπεδο συμβολισμών το ΠΑΣΟΚ βγαίνει κερδισμένο καθώς κατάφερε να συγκεντρώσει στις εκδηλώσεις του στελέχη και προσωπικότητες από όλες τις περιόδους της πορείας του στην μεταπολίτευση.