current views are: 2

4 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση04:13

«Πράσινο φως» από τη Γερουσία για στρατιωτικη επέμβαση στη Συρία

Σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας, κατέληξαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Δημοσίευση 04:13’
αρθρο-newpost

Σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας, κατέληξαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Σε σχέδιο συμφωνίας, το οποίο δίνει το «πράσινο φως» στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά της Συρίας, κατέληξαν οι ηγέτες της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Το σχέδιο, το οποίο ήρθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, θέτει όριο 60 ημερών για στρατιωτική δράση στη Συρία, με δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης μόνο για 30 ημέρες υπό προϋποθέσεις.

Περιλαμβάνει ακόμη μια διάταξη που απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Το σχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την επιτροπή εντός της ημέρας. Εάν εγκριθεί, θα πρέπει να αποσταλεί στην Γερουσία για ψηφοφορία στις 9 Σεπτεμβρίου.

Κέρι: O Ομπάμα δεν ζητεί από τις ΗΠΑ να πάνε σε πόλεμο

Μιλώντας νωρίτερα ενώπιον της Επιτροπής ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τόνισε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζητεί από την Αμερική να πάει σε πόλεμο αλλά να του δοθεί η έγκριση να αποτρέψει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Άσαντ στη Συρία.

Διαβεβαίωσε ακόμη πως δεν θα σταλούν χερσαίες δυνάμεις, σημειώνοντας ότι ο κ. Ομπάμα δεν έχει την πρόθεση να αναπτύξει στρατεύματα στο συριακό έδαφος.

«Δεν είναι η ώρα τώρα να απομονωθούμε. Δεν είναι η στιγμή για να είμαστε θεατές μιας σφαγής», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Ούτε η χώρα μας, ούτε η συνείδησή μας, μπορούν να μας επιτρέψουν να πληρώσουμε το τίμημα της σιωπής».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε το Κογκρέσο να μην περιορίσει την στρατιωτική δράση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Συρίας, «σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή», καθώς ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να έχει επιλογές δράσεις, σε περίπτωση που ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, κάνει χρήση χημικών όπλων στο μέλλον.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της ήττας στην ψηφοφορία στο Κογκρέσο, επειδή αυτό «είναι πολύ οδυνηρό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, υποστήριξε πως αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτύχουν να αναλάβουν δράση κατά της χρήσης χημικών όπλων στη Συρία, τότε αυτό θα έβλαπτε την αξιοπιστία της χώρας όσον αφορά άλλες υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ομπάμα να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

«Ο λόγος των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να σημαίνει κάτι», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Άμυνας, οι στόχοι μιας στρατιωτικής επέμβασης θα ήταν να περιοριστεί η δυνατότητα του συριακού καθεστώτος να διαπράξει και άλλες επιθέσεις με χημικά. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό το στόχο μέσω μιας περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε.

Κατά την ομιλία του στην ίδια Επιτροπή ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ, δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να παράσχει βοήθεια στη Συρία σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινήσουν στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ- Ασαντ. Υποστήριξε ωστόσο ότι αυτός δεν είναι λόγος να διστάσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην απόφαση για στρατιωτική δράση.

«Υπάρχει κάποια ένδειξη πως (οι Ρώσοι) έχουν διαβεβαιώσει το καθεστώς της Συρίας ότι αν καταστρέψουμε κάτι, μπορούν να το αντικαταστήσουν», ανέφερε ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεΐ.

Συναντήσεις Ομπάμα με τους προέδρους Κίνας και Γαλλίας

Ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον κινέζο και τον γάλλο ομόλογό του, Σι Ζιπίνγκ και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής της G20, δήλωσε  αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, δεν υπάρχουν σχέδια για μια επίσημη διμερή συνάντηση μεταξύ του κ. Ομπάμα και του ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ωστόσο οι δύο άντρες μπορεί να συνομιλήσουν «στο περιθώριο» των συνεδριάσεων της Συνόδου Κορυφής.

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να συναντηθεί με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Αγία Πετρούπολη.

Και ο κ. Κέρι, μιλώντας στην Επιτροπή της Γερουσίας, είπε ότι οι πρόεδροι Ρωσίας και ΗΠΑ ενδέχεται να συζητήσουν το θέμα της Συρίας στη σύνοδο κορυφής της G20. Όπως σημείωσε, Ουάσιγκτον και Μόσχα ήδη συνεργάζονται για την επίλυση της συριακής κρίσης, επισημαίνοντας τις κοινές προσπάθειες Αμερικανών και Ρώσων να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εμπόλεμες πλευρές. Η Ρωσία αναζητεί σοβαρά μια διέξοδο και συνεργάζεται, είπε.


σχετικα αρθρα