Διαπραγμάτευση για ελάφρυνση φόρων μόνο εφόσον το 2013 κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

«Είμαστε σε καλό δρόμο στο επτάμηνο, αλλά ακόμα είναι πάρα πολύ νωρίς για αυτό θα ήθελα να συγκρατηθούμε», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, συμπληρώνοντας: «Δεν θέλω να στερήσουμε όπλα από την κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα να γίνει σημαντική διαπραγμάτευση μετά από λίγους μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι δεν προβλέπεται μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όπως είπε, πρωταρχικό πρόβλημα είναι το δημοσιονομικό και για τον λόγο αυτόν δεν πρέπει να γίνει οποιαδήποτε κίνηση αυτή τη στιγμή εν όψει κατάρτισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Αντικρούοντας την κριτική που δέχεται για το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένης της αδυναμίας των πολιτών να διαθέσουν χρήματα για την αγορά του πετρελαίου, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ελάφρυνση των κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί πέρυσι για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης.

«Μην ξεχνάτε ότι η κυβέρνηση θεσμοθέτησε το επίδομα θέρμανσης», ανέφερε,  αν και παραδέχθηκε ότι η απορρόφησή του δεν ήταν η αναμενόμενη, γνωστοποιώντας ότι απορροφήθηκαν μόλις 80 δισ. ευρώ από τα συνολικά 260 εκατ. που ήταν προς διάθεση.  

«Σκοπεύουμε να ελαφρύνουμε τα κριτήρια, να δούμε τι δεν πήγε καλά, μήπως δεν υπήρξε ενημέρωση», πρόσθεσε.

«Πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση για ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ»

Όσον αφορά το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι γίνεται μια «πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα.

«Θα πρέπει να τους αποδείξουμε», συνέχισε, «ότι η εκκαθάριση σε λειτουργία αφήνει στο δημόσιο μεγαλύτερη περιουσία από ό,τι θα έκανε η πτώχευση».

Τόνισε πάντως ότι ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ είναι «μη βιώσιμες», προσθέτοντας ότι στο φορολογούμενο γύρω στα 150 εκατ. ευρώ το χρόνο.