Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι πωλήσεις στο λιανεμπόριο κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, αν και το ποσοστό μείωσής τους ήταν χαμηλότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο των εκπτώσεων 2012  οι φετινές εκπτώσεις παρουσίασαν οριακή βελτίωση, όχι γιατί κατέγραψαν αύξηση αλλά γιατί απλα συγκρατήθηκε... η «κατρακύλα». Ο μέσος όρος μείωσης κερδών, στο -25%, ήταν λίγο καλύτερος από αυτόν της περασμένης χρονιάς που κατακρημνίστηκε στο -29%.

«Περιμένω μια διαφορετική ψυχολογία στην αγορά. Πιστεύω πως σιγά σιγά το κλίμα αντιστρέφεται», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρέλας και παραπέμπει στην έρευνα της ΕΣΕΕ για το πώς διαμορφώθηκε ο τζίρος την περίοδο των εκπτώσεων, στοιχεία που ο ίδιος θεωρεί, οπως λέει «θετικά σε περίπτωση που γίνουν όσα πρέπει για να δοθεί νέα ώθηση στην αγορά».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία αυτά, η εικόνα της κίνησης της καλοκαιρινής αγοράς και των εκπτώσεων δεν ήταν ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΣΕΕ διακρίνει τέσσερις γεωγραφικές ζώνες ή «ταχύτητες» κατανάλωσης.

Στην πρώτη, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, καταγράφεται μια σταθερή μείωση της τάξεως του 15 - 20%. Στη δεύτερη στην ηπειρωτική χώρα, μια μέση μείωση 25 - 35% και στις παραμεθόριες ακριτικές περιοχές μια καταλυτική και μεγάλη μείωση 40 - 60%.

Οριακή μείωση 5 - 10% παρατηρήθηκε στις περισσότερες νησιωτικές περιοχές και σαφής σταθεροποίηση του τζίρου στα περυσινά επίπεδα σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Την ίδια ώρα, σημειώθηκε και μείωση των τιμών, από 28% έως 37% και για τον λόγο αυτόν ο εμπορικός κόσμος «παρά τη μείωση του τζίρου στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου συνεχίζει να ελπίζει σε ένα «φρένο» της πτώσης του».

«Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας», λέει στο newpost ο Παναγής Καρέλας. «Προς το παρόν έχουμε, μόνοι μας, δημιουργήσει μια πλαστή ρευστότητα, καθως κάνουμε χρήση χρημάτων που είναι για την πληρωμή του ΦΠΑ και άλλων υποχρεώσεων. Κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε άλλο να καταφεύγουμε σε αυτή τη μέθοδο. Είμαι όμως αισιόδοξος για το μέλλον του εμπορίου».

Το ερώτημα έρχεται αυθόρμητα: αφού προβλέπουν βελτίωση, γιατί ζητούν μείωση μισθών των εμποροϋπαλλήλων;

«Ήταν ένα αίτημα του προέδρου της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, να υπογραφεί κλαδική σύμβαση με μειωμένο μισθό εισαγωγής. Είναι ένα αίτημα που μπορούε να το δούμε, αν και γνωρίζω πολύ καλά πως δεν συμφωνούν με αυτό όλοι οι εμπορικοί σύλλογοι», λέει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.