Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι η αναδιάρθρωση εν λειτουργία των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, διαβεβαίωσε η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φ. Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή για τη συμφωνία ανταλλαγής διαβαθμισμένων πληροφοριών ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ε.Ε..

Έντονη ήταν η κριτική της αντιπολίτευσης η οποία τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν αντιδρά στις απαιτήσεις της τρόικας.

«Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα η κυβέρνηση έχει σταθερή θέση υπεράσπισης εταιρίας αναδιάρθρωση εν λειτουργία. Αυτό  σας πειράζει;», απάντησε η Φ. Γεννηματά σημειώνοντας ότι «η συγκυρία απαιτεί συνεννόηση και όχι κλίμα έντασης και εμφυλιοπολεμικό».

Η Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να στηριχθεί η αμυντική βιομηχανία» και χαρακτήρισε «δύσκολο» το εγχείρημα αυτό, καθώς πρέπει να στηριχθεί χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Υπενθύμισε ότι τα ΕΑΣ έχουν «δυσθεώρητα χρέη» και ότι γίνεται «τιτάνια προσπάθεια», καθώς θα γίνει έλεγχος και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. «Ετοιμάζουμε την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», είπε η Φ. Γεννηματά.

«Η χώρα προκαλείται και προσβάλλεται με τον τρόπο που επιχειρεί η τρόικα να επιβάλει τις επιταγές της», υπογράμμισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλής, τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβει προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να το αφήνει έτσι να περνά στα ανώδυνα. Τι θέλει η τρόικα να καταλύσει τα πάντα να παραδοθούμε άνευ όρων;».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρότεινε εξυγίανση, εθελοντική συνταξιοδότηση και στελέχωση με νέους ανθρώπους.

Ο Π. Κουρουμπλής κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο» στην τρόικα, ενώ ρώτησε αν υπήρχε πρόταση ξένης εταιρίας να αναθέσει στα ΕΑΣ έργο άνω των 200 εκατ. και η κυβέρνηση δεν την αποδέχθηκε.

«Η κατεύθυνση που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία είναι να κλείσει όσες περισσότερες συμφωνίες. Κάνουμε και εμείς επαφές γι’ αυτό», απάντησε ηΦ. Γεννηματά.

Για «τεράστιο, κοινωνικό, αμυντικό και εθνικό σκάνδαλο» έκανε λόγο ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει ζητήματα διάλυσης του οργανωμένου τμήματος του κράτος. Τομέας που κανείς δεν έχει λόγο να παρεμβαίνει ούτε η Ε.Ε. ούτε τρόικα ούτε κανείς. Εξ αρχής η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτά δεν μπορούν να σιωπούν».

Την διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για την αμυντική βιομηχανία ζήτησε και ο Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γ. Νταβρής, ο οποίος έκανε αναφορές στα σκάνδαλα που φέρεται να σχετίζονται με τις βιομηχανίες αυτές.

«Ο Ακης (Τσοχατζόπουλος) είναι ο αίρων το σταυρό του μαρτυρίου των Ενόπλων Δυνάμεων αυτής της μεγάλης παράγκας. Και η Βουλή εξυπηρετεί την διαπλοκή», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε ειδικά στα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, λέγοντας: «δεν ξέρει ο καθένας τι έχει γίνει σε αυτά τα μαγαζιά; Όργια. Έχουμε άλλον εκτός του Τσοχατζόπουλο που καταδικάστηκε; Πως έπεσαν έξω τα μαγαζιά αυτά; Όλοι ξέρουμε γιατί δεν παίρναμε αυτοκίνητα από ΕΛΒΟ και προτιμούσαμε την Σιτροέν και αλλού».

Για την ανάγκη προστασίας της εθνικής ανεξαρτησίας και ισχυρών Ενόπλων δυνάμεων έκανε λόγο ο Ειδικός Αγορητής της Χρυσής Αυγής Δ. Κουκούτσης.

«Η θεωρία ότι η τρόικα τα επιβάλει μας βρίσκει κατηγορηματικά αντιθέτους. Είναι η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υποβάθμισαν αυτές τις επιχειρήσεις», τόνισε ο Ειδικός Αγορητής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, υπογραμμίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας στρατηγικής σημασίας σε συνεργασία με ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό όμως μπορεί να γίνει με άλλη πολιτική και εξουσία. Δυστυχώς σήμερα έχουν υποβαθμιστεί και διαλυθεί όλες αυτές οι επιχειρήσεις πολεμικής βιομηχανίας και είναι έτοιμες προς πώληση».