Η ίδια η επιχείρηση θα δηλώνει με ανάληψη της σχετικής ευθύνης πως έχει ήδη συμμορφωθεί με τους νόμους, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Είναι η διαδικασία της «αυτοσυμμόρφωσης», όπως την ονομάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, το πρώτο από τους τρεις πυλώνες  με τους οποίους προσπαθεί να δώσει ώθηση σε νέες επιχειρηματικές προσπάθειες, απαλείφοντας τις χρονοβόρες διαδικασίες ελέγχων.

Όπως δήλωσε, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης: «Μέχρι σήμερα, μία νέα βιομηχανία θα έπρεπε να λαμβάνει άδεια έγκρισης περιβαλλοντικών όρων σε 82 μέρες. Ωστόσο, παρά το ότι αυτό αυτός ήταν ο στόχος του νόμου, λόγω των περίπλοκων διαδρομών που απαιτούνται ακόμη και σήμερα, χρειάζονται τελικά 368 ημέρες, όπως καταγράφεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να απλουστευτούν οι διαδικασίες και να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής αδειοδότησης, ο κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε δύο ακόμη εργαλεία: την πιστοποίηση τρίτου, δηλαδή το outsourcing της διαδικασίας, όπως γίνεται π.χ. στην έκδοση πολεοδομικών αδειών, με τα πιστοποιητικά που εκδίδουν οι μηχανικοί ,καθώς και την αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς. Για παράδειγμα, προσκομίζοντας ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα συνάγεται πως οι εταιρίες που υποχρεωτικώς ασφαλίζουν μιαν εγκατάσταση, έχουν εξετάσει εκ των προτέρων αν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές.

 

Ανάλογα με την κρισιμότητα του θέματος που αφορά στο δημόσιο συμφέρον, θα επιλέγεται ένα εκ των τριών εργαλείων.

Όπως τόνισε ο υπουργός, οι πέντε «πληγές» της επιχειρηματικότητας σήμερα είναι:

1. Η γραφειοκρατία.

2. Η πολύπλοκη νομοθεσία.

3. Η διαφθορά.

4. Η περιορισμένη χρήση της καινοτομίας και νέων τεχνολογιών στο δημόσιο.

5. Το αποσπασματικά μεταβαλλόμενο πλαίσιο αδειοδότησης.