Γράφει η Αναστασία Γαλάνη 

Ο νέος τρόπος εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων που εξετάζει η κυβέρνηση έχει ανοίξει δεύτερο κύκλο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του να δηλώνει ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις σε επίπεδο Σαμαρά και Βενιζέλου.  

Το περίγραμμα των αλλαγών, τις οποίες επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για σκέψεις του πρωθυπουργού. «Είναι σκέψεις του πρωθυπουργού τις οποίες τις επεξεργαζόμαστε», ανέφερε, χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

Ο κ. Μιχελάκης εξήγησε ότι μια από τις αλλαγές που συζητούνται είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να καταρτίζουν κανονικά ψηφοδέλτια, ωστόσο τη στιγμή της κάλπης θα υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με όλους τους υποψήφιους κατ΄αλφαβητική σειρά, απ΄όπου θα επιλέγει ο πολίτης. Εξετάζεται επίσης, όπως είπε, η δυνατότητα εκλογής δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 42%. 

Σχολιάζοντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Έχει μπερδευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θεωρεί ότι το να σπάσουμε τις κομματικές γραμμές που υπήρχαν μέχρι τώρα στις τοπικές κοινωνίες είναι αποπολιτικοποίηση». 

Την ίδια ώρα, το ΠΑΣΟΚ διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση σχετικά με αλλαγή του εκλογικού νόμου ενόψει και των δημοτικών εκλογών του 2014. «Δεν υπάρχει καμία συνεννόηση μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου» ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, σχετικά με τις αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση για τις δημοτικές εκλογές. «Τέτοιες πρωτοβουλίες θα έπρεπε να γίνονται κατόπιν συνεννόησης», τόνισε, με παρέμβασή του στη πρωινή εκπομπή του MEGA και ξεκαθάρισε πως «ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν μας έχει ενημερώσει». 

O ΣΥΡΙΖΑ με σημερινή του ανακοίνωση κάνει λόγο για αλλαγές κομμένες και ραμμένες στα μέτρα της κυβέρνησης.  «Υπό το φόβο της συντριβής της, η κυβέρνηση οραματίζεται μια αυτοδιοίκηση χωρίς πολιτικό στίγμα, απονεκρωμένη από τον πολιτικό διάλογο, κομμένη και ραμμένη στα μνημονιακά μέτρα» σχολίασε η Αξιωματική Αντιπολίτευση. «Αυτές ακριβώς είναι οι κυβερνητικές προθέσεις πίσω από μια πρόταση που όχι μόνο δεν θα φέρει κάτι καινούριο και άφθαρτο στο χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά στοχεύει στο να διασώσει τα πιο φθαρμένα και απαξιωμένα υλικά του δικομματισμού. Πρόκειται για μια πρόταση που θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση των πιο παλαιοκομματικών και λαϊκίστικων συμπεριφορών, αλλά και σε έναν άκρατο τοπικιστικό συντεχνιασμό» τονίζει η Κουμουνδούρου. 

 «Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ μας έχουν δείξει και στο παρελθόν το πώς αντιλαμβάνονται τα εκλογικά συστήματα, τα οποία προσπαθούν να προσαρμόσουν κάθε φορά στις ανάγκες τους. Έτσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία και τις εκλογικές διαδικασίες. Θα έπρεπε, όμως, να καταλάβουν ότι πλέον τα κόλπα τελείωσαν και οι διαφορετικές προτάσεις  για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα θα καταγραφούν. Και η δική τους ήττα  θα είναι συντριπτική» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι αλλαγές

Πιο αναλυτικά, το νέο εκλογικό σύστημα θα προβλέπει:
Δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.
• Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.
• Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.
• Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
• Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «αποφασιστικό άλμα προς μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση μέσα από την ανάδειξη των καλυτέρων από τους πολίτες και όχι των εκλεκτών των κομμάτων». Πέραν, ωστόσο, της πραγματικής βούλησης απογαλακτισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την κεντρική εξουσία, αλλά και των ισορροπιών που θα απαιτούνται μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, το νέο εκλογικό σύστημα έρχεται να δώσει απαντήσεις και στα δεδομένα που κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.