Γράφει η Αναστασία Γαλάνη

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου στην δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου για την 39η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συμπόσιο έκανε κάλεσμα για συσπείρωση και κλίμα σύμπνοιας στο κόμμα σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της Κεντροαριστεράς αλλά και τον κατευνασμό των όποιων εσωτερικών αναταραχών στο ΠΑΣΟΚ

Στο κλίμα αυτό, ο πρόεδρος του κόμματος αναμένεται και σήμερα να στείλει μήνυμα συσπείρωσης παρουσιάζοντας πιο αναλυτικά αυτή τη φορά τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ σε έναν ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο τα «βλέμματα» όλων μάλλον είναι στραμμένα στο ύφος που θα υιοθετήσουν οι κ. Σημίτης και Παπανδρέου κατά τις ομιλίες τους για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα και το μέλλον του Κινήματος.

Ο Κώστας Σημίτης, είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει την πεπατημένη ενισχύοντας τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου για τον ενιαίο μεταρρυθμιστικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Την ίδια ώρα αναμένεται να συμπλεύσει με τη «φωνή» του κ. Βενιζέλου και για κλίμα ενότητας στο κόμμα ειδικά αυτή την κρίσιμη πολιτικά περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σημίτης, όπως συνηθίζει τον τελευταίο καιρό με παρεμβάσεις του για τα ελληνικά τεκταινόμενα, θα αναφερθεί λεπτομερώς στις δικές του προτάσεις για την έξοδο από την κρίση καθώς θα επιχειρήσει και μια αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας υπό το πρίσμα των... πολιτικών ευθυνών

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να διατηρήσει ήπιους τόνους στην ομιλία του επιχειρώντας να... προασπίσει τη θητεία του και φυσικά να σχολιάσει την σημερινή κατάσταση της χώρας. Το βέβαιο πάντως είναι ότι για το ιστορικό κομμάτι του συνεδρίου ιδιαίτερα μνεία θα κάνει για τον πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου επικαιροποιώντας την πολιτική του.

Το ενδιαφέρον είναι αν τελικά οι πρώην πρωθυπουργοί θα ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση καθώς και στο ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου.

Οι... ίντριγκες

Οι ομιλίες των δύο ανδρών πάντως έχουν ήδη προκαλέσει έκδηλες αντιδράσεις με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να κάνει λόγο για... γελοίες παρουσίες στο συνέδριο. 

«Ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης αποφάσισαν να πάνε στην επέτειο. Και οι δύο ανήκουν στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ. Κατά την άποψη μου θα ήταν αδιανόητη και ελαφρώς γελοία ως ιδέα η επάνοδός τους στην ενεργό πολιτική», τόνισε ο κ. Πάγκαλος και συμπλήρωσε ότι «έχει θετικό απολογισμό και του ενός η θητεία και του άλλου, με τον ιδιαίτερο τρόπο που ο καθένας χειρίστηκε τα θέματα. Αλλά, βασικά, υπήρξαν αποτυχημένοι πρωθυπουργοί, οδήγησαν το κόμμα στο περιθώριο, επομένως δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα η παρουσία τους».