Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Φώφης Γεννηματά.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το τι θα περιέχει η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα η οποία ζήτησε εδώ και τώρα να κλείσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και να πεταχτούν στο δρόμο απλήρωτοι (εδώ και 6 μήνες) οι εργαζόμενοι σε αυτά και μάλιστα χωρίς αποζημίωση.

Η επιστολή αυτή θα σταλεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με τον ίδιο τρόπο που στάλθηκε και το τελεσίγραφο των τροϊκανών.

Ωστόσο δεν έχει καθοριστεί από που θα φύγει η απάντηση.

Μέχρι στιγμής εξετάζεται να σταλεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αλλά δεν αποκλείεται όμως να σταλεί και από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι πληροφορίες που διαρρέονται θέλουν η απάντηση αυτή να είναι γραμμένη σε «σκληρό ύφος» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες εντολές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και να επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση ότι προτεραιότητα δίδεται στο εθνικό συμφέρον και όχι στους αριθμούς. Βέβαια θα υπάρχουν και μελέτες συνταγμένες από τεχνοκράτες που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα της εν λόγω εταιρίας ώστε να μην είναι εύκολο να προσπεραστούν.

Πάντως από το που θα φύγει η απάντηση έχει το δικό της σημειολογικό χαρακτήρα.

Εάν σταλεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταφράζεται ότι ο πρωθυπουργός παραμερίζει στο συγκεκριμένο θέμα τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, τον θέτει εκτός επισημαίνοντας έτσι στην τρόικα πως πάνω από τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι η εθνική ακεραιότητα.

Ταυτόχρονα σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα βάζει «κόκκινες γραμμές» και πως υπάρχουν θέματα δεν διαπραγματεύεται.

Αν η απάντηση σταλεί τελικά από το υπουργείο Οικονομικών τότε παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κυρίαρχος στις συνομιλίες με τους τροϊκανούς και θα πρέπει να εξασφαλίσουμε την συγκατάθεσή τους για ό,τι σχέδιο ακολουθηθεί για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Στουρνάρας: Μεγαλύτερη αξία από την εκκαθάριση εν λειτουργία

Εν τω μεταξύ, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, ο Γιάννης Στουρνάρας σχολίασε το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μάχη για να πείσει την τρόικα και την Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι η εκκαθάριση εν λειτουργία σε βάθος 5 ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο από ότι η πτώχευση.

Σε ερώτηση για το εάν είναι σίγουρος ότι δεν θα καταλήξουμε σε λουκέτο των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ με απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: 

«Εμείς θα το προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα, γιατί πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένα κομμάτια από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν αξία».