Μετά την κατασκευή του εκπαιδευτικού αεροσκάφους η Άγκυρα ανακοίνωσε δια στόματος του υπουργού Μεταφορών της Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι θα προχωρήσουν στην δημιουργία επιβατικού αεροπλάνου (!) μεσαίου μεγέθους.

Συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός ανακοίνωσε πως η σχετική απόφαση για την ανάπτυξη της τεχνολογίας για την κατασκευή του τουρκικού αεροσκάφους έχει ήδη ληφθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος θα έχει δυνατότητα μεταφοράς 6-120 επιβατών και θα μπορεί να πετά για 3 ώρες περίπου.

Στόχος τους είναι το συγκεκριμένο αεροσκάφος να πετά σε όλη την Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες της περιοχής.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η Τουρκία τα τελευταία 10 χρόνια έχει πληρώσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά αεροσκαφών και ανταλλακτικών. «Για να μειώσουμε το εμπορικό μας έλλειμμα πρέπει να αναπτύξουμε την κατασκευή αεροσκαφών και των δορυφόρων μας».

Δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα είναι έτοιμο το νέο επιβατικό αεροσκάφος της Τουρκίας όμως ειδικοί αναφέρουν πως θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 χρόνια για την κατασκευή του.

Πέρα του γεγονότος ότι η κυβέρνηση Ερντογάν είναι αυταρχική και επιχειρεί να αναβιώσει την οθωμανική αυτοκρατορία ακολουθεί μία στρατηγική για την οικονομική άνοδο της Τουρκίας με σοβαρότητα. Θέτει βάσεις, βλέπει που πάσχει η οικονομία της, σχεδιάζει και χαράσσει την αναγκαία πολιτική.

Γ. Κοκ.