Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης 

Μπορεί η πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΑ στο Κρεμλίνο να ήταν για το φεστιβάλ στρατιωτικών μουσικών το οποίο πραγματοποιείται στην Κόκκινη πλατεία, ωστόσο όμως είχε πολύ σημαντικές επαφές εκεί με την ανώτατη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας καθώς και με κρατικούς αξιωματούχους. 

Το γεγονός αυτό δείχνει την αξία που έχει η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος αλλά και την εκτίμηση που υπάρχει από τη Μόσχα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, παραβρέθηκε στη Μόσχα, από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2013, επίσημος προσκεκλημένος της Οργανωτικής Επιτροπής του «Spasskaya Tower International Military Tattoo 2013», το οποίο τελείται υπό την αιγίδα τού Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του συναντήθηκε και είχε συνομιλίες με τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Πτέραρχο Viktor Bondarev, ο οποίος τον ξενάγησε στην «Παγκόσμια Έκθεση Αεροπορίας και Διαστήματος MAKS 2013» και παρακολούθησαν από κοινού Αεροπορική Επίδειξη των σύγχρονων αεροσκαφών MiG-35, Su-35 και T-50. 

Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΑ είχε συνάντηση σε θερμό κλίμα και με τον Στρατιωτικό Διοικητή του Κρεμλίνου Sergey Khebnikov ο οποίος δεν είναι ένας απλώς ανώτατος αξιωματούχος. Μάλιστα ο Anatoly Isaykin ξενάγησε τον Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και σε ολόκληρο το Κρεμλίνο. 

Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΑ είχε συνάντηση και με τον Γενικό Διευθυντή της Ρωσικής Κρατικής Εταιρείας Αμυντικών Εξαγωγών «ROSOBORONEXPORT», κ. Anatoly Isaykin, με τον οποίο συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στο Οπλικό Σύστημα (Ο/Σ) S-300. 

Ενδεχομένως να συζητήθηκε η πιστοποίηση εκ νέου των βλημάτων των S-300 και η υλοποίηση της «βολής αποδοχής» του βλήματος από την Πολεμική Αεροπορία η οποία θα έπρεπε ήδη να είχε πραγματοποιηθεί. 

Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΑ στη Μόσχα για το Φεστιβάλ έγινε ,από ότι μαθαίνουμε, χωρίς να τηρηθεί το καταστατικό αφού η ελληνική στρατιωτική μπάντα δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτό για τρίτη συνεχή χρονιά. Του χρόνου όμως σίγουρα θα δώσει το παρών εκεί αφού πέρυσι που συμμετείχε εντυπωσίασε και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια στα Ρωσικά ΜΜΕ.