Χτες διέταξε ο διοικητής της Βρετανικής Αεροπορικής Βάσης στο Ακρωτήρι Κύπρου να απογειωθεί από εκεί ένα ζευγάρι μαχητικών αεροσκαφών EF-2000 Typhoon προκειμένου να εντοπίσουν και να αναγνωρίσουν άγνωστα ίχνη που εντοπίστηκαν στον ευρύτερο εναέριο χώρο.

Ως συνήθως οι Τούρκοι δεν καταθέτουν σχέδια πτήσεως οπότε και οι Άγγλοι δεν ήξεραν τι ήταν αυτά που έβλεπαν στα ραντάρ τους.

Όταν τα Βρετανικά μαχητικά έφτασαν στην περιοχή είδαν ότι τα «άγνωστα ίχνη» ήταν Τουρκικά F-16, που σύμφωνα με τους Βρετανούς πετούσαν στον διεθνή εναέριο χώρο της Κύπρου.

Απαντώντας για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας στο Λονδίνο δήλωσε ότι «το Υπουργείο Άμυνας μπορεί να επιβεβαιώσει ότι αεροσκάφη αεράμυνας τύπου Typhoon επιχείρησαν από τη βάση του Ακρωτηρίου χθες, ώστε να ερευνήσουν αεροσκάφη αγνώστου ταυτότητας στα ανατολικά της Κύπρου. Τα αεροσκάφη πετούσαν νομίμως σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν απαιτήθηκε αναχαίτιση».

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Πέμπτη στην αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου, έχουν μετασταθμεύσει έξι βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon για προληπτικούς λόγους και για να παράσχουν άμυνα στη βάση τους εκεί.

Σύμφωνα με το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας η μεταστάθμευση των αεροσκαφών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η βρετανική Κυβέρνηση για παν ενδεχόμενο και έχει ως σκοπό την προάσπιση των βρετανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι πολλαπλού ρόλου. Μπορούν να αναλάβουν αμυντικές επιχειρήσεις αλλά και επιθετικές.

Γ. Κοκ.