«Το αίτημα για τη διαμόρφωση μιας ισχυρής παράταξης ώστε να μην αφεθεί η χώρα στο δίλημμα ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ, είναι επιτακτικό», τόνισε το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Μπίστης στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της διημερίδας για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Μπίστης τόνισε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε έναν ισχυρό κεντροαριστερό πόλο» και σημείωσε ότι «οι επικείμενες ευρωεκλογές είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για την συγκρότηση μια ελληνικής "Ελιάς" που θα κατέβει στις εκλογές κάτω από την πανευρωπαϊκή ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος». 

Ως προς αυτό, είπε ότι «δεν μας αρκεί το άθροισμα των υπαρχόντων κομμάτων, ακόμα και αν η ΔΗΜΑΡ αλλάξει προσανατολισμό» και πως «χρειαζόμαστε τον συνδυασμό του νέου (προγραμματικά και ηλικιακά) με το παλιό που είναι ακόμα χρήσιμο» και «μια πρωτότυπη σύνθεση που θα δημιουργήσει δυναμική και θα αποκαθηλώσει τα εκλογικά ποσοστά δίνοντας ορμή και αυτοπεποίθηση στον κόσμο μας».

Για το ποια πρέπει να είναι η σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις διεργασίες, ο κ. Μπίστης ανέφερε ότι «το πρώτο που νομίζω ότι όλοι έχουμε κατά νου είναι ότι η χώρα έχει κάνει πολύ δρόμο, αλλά ακόμα έχει ένα κρίσιμο διάστημα να διανύσει», ότι «η συγκρότηση της κεντροαριστεράς δεν θα βάλει σε κίνδυνο την πολιτική σταθερότητα, που εγγυάται με όλα της τα εγγενή προβλήματα η σημερινή κυβέρνηση».

Υποστήριξε παράλληλα ότι «εδώ υπάρχει διαφορά στρατηγικής με τον ΣΥΡΙΖΑ που ποντάρει στην δημιουργία κοινωνικού χάους, ελπίζοντας ότι αυτό θα τον ωφελήσει εκλογικά, αγνοώντας την επόμενη μέρα και τα κέρδη που μια τέτοια εξέλιξη θα προσπορίσει στην εμφανιζόμενη ως αντισυστημική ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Ωστόσο, τόνισε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε αδιάφοροι για την πορεία και τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ» και «πολύ περισσότερο για τον κόσμο που από την κάλπη του ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε αυτό το σημείο διευκρίνισε ότι μιλά για τον κόσμο και «όχι για εκείνο το στελεχικό δυναμικό που εκπροσωπεί ότι πιο αναχρονιστικό κυκλοφορεί».

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε ότι «ο χειρότερος τρόπος για να πείσεις και να επαναπατρίσεις στις γραμμές της κεντροαριστεράς τον κόσμο αυτόν είναι να αναγνωρίσεις πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ». 

Διότι, όπως είπε, αυτό θα δικαίωνε στα μάτια των πολιτών που ακολούθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή τους και θα προέκυπτε ένα σχήμα με δορυφόρους περί τον ΣΥΡΙΖΑ

Τόνισε ότι «ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για να επανασυνδεθούμε με αυτόν τον κόσμο είναι να συγκροτήσουμε την μεγάλη μεταρρυθμιστική κεντροαριστερή παράταξη και να απευθυνθούμε με αυτοπεποίθηση σε αυτούς». 

Καταλήγοντας, είπε ότι προαπαιτούμενο είναι η υπόθεση να προχωρήσει χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς, ενώ έκλεισε με τη «βεβαιότητα» ότι «όλοι μαζί μπορούμε».