Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι επιβεβαίωσε χθες, για πρώτη φορά, ότι η κυβέρνηση της χώρας του αποδέχτηκε την πρόταση που είχε υποβάλει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μερικές ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που διεξήχθη τον Απρίλιο του 2008, για ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)".

"Πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου προτάθηκε η ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) και μας αναφέρθηκε ότι είναι η τελευταία πρόταση πριν από τη διεξαγωγή της Συνόδου και πως έπρεπε να τοποθετηθούμε επ' αυτής. Αποφασίσαμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση ως πρόταση που μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν, αν είναι καλή ή όχι πρόταση", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Είχε προηγηθεί η γνωστοποίηση του περιεχόμενου της επιστολής του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στην οποία ο κ.Μιλόσοσκι σημειώνει ότι η ΠΓΔΜ απόδέχτηκε, κατά το παρελθόν, κάποιες από τις προτάσεις του κ.Νίμιτς για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, μεταξύ αυτών και την πρόταση του μεσολαβητή πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι.

Η συγκεκριμένη πρόταση του κ.Νίμιτς είχε απορριφθεί από την ελληνική πλευρά. Ο κ. Νίμιτς, μετά την απόρριψη της πρότασης του αυτής, επανήλθε με νέα πρόταση, τον Οκτώβριο του 2008, στην οποία πρότεινε το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας".

Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είχε αποδεχτεί την πρόταση για "Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) είναι γνωστό εδώ και αρκετό καιρό και είχε επιβεβαιωθεί από τον τότε πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκρούεφσκι αναγνωρίζει δημόσια ότι η κυβέρνηση του είχε αποδεχτεί την πρόταση εκείνη του κ. Νίμιτς.

Ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ακόμη, χθες, ότι σε περίπτωση διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην ΠΓΔΜ, οι διαπραγματεύσεις για το όνομα δεν θα επηρεαστούν: "Οι διαπραγματεύσεις διαρκούν είκοσι χρόνια και ως εκ τούτου, μία προεκλογική περίοδος των δύο μηνών, λίγο-πολύ δεν θα παίξει μεγάλο ρόλο στις συνομιλίες για το όνομα. Εμείς και σ' αυτούς τους δύο μήνες θα συμμετέχουμε πολύ ενεργά στις συνομιλίες, προσπαθώντας να επιτύχουμε πρόοδο ή να καταλήξουμε σε λύση", δήλωσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση.