«Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή του» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, από το βήμα της διημερίδας του ΠΑΣΟΚ και του ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του Κινήματος, κάνοντας λόγο για ανάγκη μιας νέας αρχής και αφήνοντας αιχμές για την διακυβέρνηση της ΝΔ, όπως και για το «λεφτά υπάρχουν».

«Σήμερα δεν είναι 1981, ούτε 1985, 1996, 2000, όταν το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Σήμερα η παράταξή μας έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της» σημείωσε ο κ. Σημίτης.

«Το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκε το 1974 με τη συνδρομή των "πολλών αγνώστων" ή και των "γνωστών". Δημιουργήθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν κατά της Χούντας. Ιδρύθηκε από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση» είπε ακόμα.

«Δημιουργήσαμε την εντύπωση ότι είμαστε μάγοι και θα τα λύσουμε όλα. Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά το πλήρωσε ο ελληνικός λαός με τον χειρότερο τρόπο. Οι παλιές ιδέες μας περί στοιχίζουν ακόμη και δεν τολμάμε να αναμετρηθουμε μ' αυτές» σημείωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα άφησε αιχμές για το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σιωπήσαμε όταν ερχόταν το τσουνάμι της κρίσης».

Ο κ. Σημίτης είπε πως «κάποιοι υπερασπίζονται για χάρη δήθεν των εργαζομένων, τις τερατώδεις προσλήψεις που έγιναν από τη ΝΔ τα περασμένα χρόνια, παραβλέπουν ότι η χώρα καταστράφηκε από αυτή την τακτική» προσθέτοντας ότι «σπαταλήθηκαν απο το 2004 χρήματα που θα μπορούσαν να πανε σε έργα, απασχόληση και προοπτικές». Ακόμα, ανέφερε ότι «δυστυχώς μάθαμε πολύ λίγα» και πως ο «λόγος μας» είναι 2 ή περισσότερων επιπέδων. Συγκεκριμένα, είπε ότι ένας πρώτος λόγος είναι προς την τρόικα προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα, ένας άλλος λόγος είναι προς τους πολίτες προς τους οποίους «οδυρόμαστε για όσα συμβαίνουν» και ο τρίτος λόγος «είναι που χρησιμοποιούμε μεταξύ μας για να διατηρούμε επωφελείς συσχετισμούς». «Γιατί τόσες διαφορετικές γλώσσες;», διερωτήθηκε.

«Για να βγούμε απο την άβυσσο που βρισκόμαστε,πρεπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Η συγκάλυψη της αλήθειας από τους πολιτικούς δημιουργεί μια κοινωνία που δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματά της. Η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες ειναι αυτη που διαφθείρει» πρόσθεσε.

«Υπερασπιστήκαμε το σωστό αλλά υπεκφύγαμε όταν χρειάστηκε να δώσουμε απαντήσεις. Ο κόσμος γι' αυτό μας κατέταξε στη γκρίζα μάζα» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σημίτης εκτιμά πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, εάν ασχολείται με μικροπολιτικές, με την επικοινωνία, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ειναι «σαν μια διαμάχη υπεργηρων συνταξιούχων σε καφενείο» ενώ για τη ΔΗΜΑΡ σημείωσε ότι «την πνίγει ο αριστερός κομφορμισμός της».

«Σε συνεργασία με άλλους, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ο μοχλός για μία αλλαγή, να θέσει τις βάσεις για ένα ρεύμα ανανέωσης» κάνοντας λόγο για «μια ευρύτερη συνεργασία με άλλα σχήματα που έχουν τις δικές τους ιδεολογίες και ευαισθησίες, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού».

«Κοντά στο ΠΑΣΟΚ μπορούν να υπάρχουν και άλλα σχήματα στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης. Χρειάζονται ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, όχι κλειστά δωμάτια, χρειάζεται ένα νέο 1974. Χρειάζεται νέα αρχή τώρα, στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού